Dyr

Puma (pung eller fjelllejon)

Puma er et rovfiskdyr. Dyktig og smidig jeger, en av de lysteste og mest yndefulle representanter for store katter. I denne artikkelen kan du se beskrivelsen og bildet av pumaen, lære mange nye og interessante ting om livet til denne vakre, ville katten.

Hvordan ser et pung ut og hva heter det?

Puma ser ut som en sterk katt, hun har en veldig fleksibel kropp med lang muskelhale. Pote er tilpasset klatring av trær. Puma har en kort og tykk kappe.

Voksne kuper har for det meste en rødaktig farge, den nedre siden av kroppen er lettere enn den øvre. Snute av en katt med svarte markeringer og mørke ører.

Lengden på puma kropp er 100-180 cm, hale lengden er 60-75 cm. Høyden på manken er 60-90 cm, puma vekt kan nå 100 kg. Det er bemerkelsesverdig at menn er mye større enn kvinner. Gjennomsnittlig vekt av kvinner varierer fra 30-50 kg, og mannlig - 60-80 kg.

Denne villkatten har andre navn. Puma kalles også fjelllejonen og cougaren.

Hvor bor cougaren?

Puma - en utenlandsk representant for store villkatter. Cougar bor i Nord- og Sør-Amerika, beboer et ganske stort område - fra Yukon (Canada) til Patagonia (Sør-Amerika).

Puma bor i fjellområder og er ikke redd for store høyder. Også foretrekker habitat i barr og tropiske skoger, finnes på sump og sletter.

Pumas er nesten universelle, de beveger seg lett langs fjellskråninger og bergarter, de klatrer trær perfekt og kan svømme godt i vann. Dyrkappen er i stand til å tilpasse seg livet i enhver lokalitet.

Voksne kuponger velger ofte livet alene, unntak er mødre med kattunger og par av paringssesongen. I naturen lever kattens puma opp til 20 år.

Hvordan jager en pung?

Cougar er en dyktig jeger og en utmerket rovdyr. Den har en veldig skarp syn, så pungen jakter i skumringen og mørket. I noen tilfeller kan du gå på jakt og dag. Denne rovkatten har sin egen jakt taktikk, den er en flott strateg.

Den vilde dyrepute kryper opp for å bytte fra leveveggsiden, slik at den ikke lukter lukten. Et pumaangrep skjer ved å hoppe på offerets rygg, hvorpå fjelllejonen brer rovhalsen eller griper tennene i halsen og begynner å kvele.

Pumas er veldig smart og listige, de skjuler halvt spist kjøtt ved å sovne med løvverk. Sulten, de kommer tilbake til skjult bytte. Uferdige kadaver gir mat til andre omkringliggende dyr.

Pumaen jakter hovedsakelig på hjort, elg, guanaco. Imidlertid sprer de rovdyrene på andre dyr, inkludert pumas og husdyr. På ett år spiser en kattepuma fra 800-1300 kg kjøtt, som er ca 48 hovdyr.

Fjelllejonen i amerika har tretti tenner som er sterke nok og tilpasset å rive vev og knekke bein. Klør han bruker for å fange og holde byttedyr.

Cougars kan lage hopp opp til 6 meter lang og opptil 2,5 meter høy, løpe for korte avstander med hastigheter opptil 60 km / t. Den amerikanske fjelllejon har til disposisjon et meget omfattende jaktområde. I puma kvinner ligger det fra 26 til 350 km², og hos menn varierer det fra 140 til 760 km².

Cubs puma: utseende og utvikling

Puma - dyret er ganske stille. Hun publiserer høyt skrik bare i ekteskapsperioden, som først kommer i en alder av to eller tre år. Varigheten av puma er graviditet er tre måneder. I gjennomsnitt får en puma 2-3 unger, veier 250-450 g og en kroppslengde på 25-30 cm.

Puma kattunger er forskjellig fra voksne, hovedsakelig i farge. Cougar cubs har en brunaktig grå nyanse med svarte flekker som endres i en alder av en.

Puma unger åpner øynene sine 2 uker etter fødselen, deres første tenner brenner ut samtidig. I utgangspunktet har cougar kattunger en uttalt blå øyenfarge, som gradvis endres i seks måneder. Spott på ull begynner å falme med 9 måneder og forsvinner gradvis med 2 år.

Puma kattunger begynner å spise voksen mat i en alder av 6 uker, men melk er fortsatt inkludert i kostholdet. Puma-unger blir hos moren i opptil to år, i løpet av hvilken tid har de tid til å lære alle nødvendige ferdigheter for å overleve og jakte, for ytterligere uavhengig livsstil.

Deretter går den unge cougar på jakt etter sine egne jaktområder, men kan holde seg i grupper med sine brødre og søstre i flere måneder etter at de forlot moren.

Amerikas største katt har ingen naturlige fiender. Få ville våge å kjempe med det majestetiske og raske kuvertet. Bare noen ganger kan noen store rovdyr angripe unge og uoppmerksomme pølser.

Hvis du likte denne artikkelen og liker å lese om ville dyr, abonner på oppdateringer av nettstedet vårt for å være den første som bare mottar de nyeste og mest fascinerende artiklene om forskjellige dyr på vår planet.

Cougar Beskrivelse

Puma concolor - dette er navnet på arten på latin, hvor den andre delen oversettes som "svart-hvitt", og denne utsagnet er sant hvis vi vurderer fargen når det gjelder fravær av et mønster. På den annen side ser ikke beinet helt svart-hvitt ut: den øvre delen står i kontrast med en lys mage, og i ansiktet er det en tydelig hvit sone av haken og munnen.

utseende

En voksen mann er omtrent en tredjedel større enn en kvinne og veier 60-80 kg med en lengde på 1-1,8 meter.. Individuelle kopier får 100-105 kg. Pumaen er 0,6-0,9 m høy, og den muskuløse, jevnt skinnende halen er 0,6-0,75 m. Cougaren har en langstrakt og fleksibel kropp, kronet med et proporsjonalt hode med avrundede ører. Puma har et svært oppmerksomt utseende og vakre, svarte linjer. Fargen på iris varierer fra hassel og lysegrå til grønn.

Hindbredde poter (med 4 fingre) er mer massive enn de fremre, som består av 5 fingre hver. Fingrene er bevæpnet med buede og skarpe klør som trekker seg tilbake, som alle katter. Inntrengelige klør er nødvendig for å fange og holde offeret, så vel som for å klatre på koffertene. Kløften av fjelllejonen er kort, grov, men tykk, som ligner fargen på hovedpyttedyren. Hos voksne er den nedre delen av kroppen mye lettere enn den øvre.

Dette er interessant! De rådende nyanser er røde, gråbrune, sandete og gulbrune. Hvite markeringer er merkbare på nakken, brystet og magen.

Unger er fargede annerledes: deres tette pels er prikket med mørke, nesten svarte flekker, det er striper på for- og bakre lemmer og ringer på halen. Fargen på pumas påvirker også klimaet. De som bor i tropiske regioner, gir ryzhina, og de som er i nord, viser ofte gråtoner.

Puma underarter

Inntil 1999 jobbet biologer med den gamle klassifiseringen av cougars, basert på deres morfologiske egenskaper og skiller mellom nesten 30 underarter. Den moderne klassifiseringen (basert på genetiske studier) har forenklet beregningen, og reduserer alt mangfold av pølser i alt til 6 underarter som tilhører samme antall fylogenografiske grupper.

Enkelt sagt, rovdyr varierer både i deres genomene og i deres tilknytning til et bestemt territorium:

  • Puma concolor costaricensis - Mellom-Amerika,
  • Puma concolor couguar - Nord-Amerika,
  • Puma concolor cabrerae - den sentrale delen av Sør-Amerika,
  • Puma concolor capricornensis - den østlige delen av Sør-Amerika,
  • Puma concolor puma - den sørlige delen av Sør-Amerika,
  • Puma concolor concolor er den nordlige delen av Sør-Amerika.

Dette er interessant! Puma concolor coryi, en Florida-cougar som bor i skogene / myrene i Sør-Florida, er anerkjent som de sjeldneste underartene.

Den største konsentrasjonen ble notert i Big Cypress National Preserve (USA). I 2011 bodde litt over 160 personer her, og derfor ble underarter oppført i IUCNs røde liste med statusen "kritisk truet" (i kritisk tilstand). Ifølge biologer er personen som drenerte sumpene og jaktet på grunn av sportsinteresse skyld i at Florida Puma forsvinner. Innfødning bidro til utryddelse, da nært beslektede dyr ble parret (på grunn av en liten befolkning).

Livsstil, karakter

Pumas er prinsippede singler som konvergerer bare i paringssesongen og deretter ikke mer enn en uke. Kvinner med kattunger holder også sammen. Voksne hanner er ikke venner: dette er bare karakteristisk for unge pølser, som nylig er frittliggende fra morsmagen. Tilstedeværelsen av spillet påvirker befolkningstetthet: et enkelt pung kan klare seg for 85 km², og mer enn et dusin rovdyr i et halvt størrelse område.

Som regel tar den kvinnelige jaktplottet fra 26 til 350 km², som ligger ved mannens tomt. Sektoren der hannjaktene er enorme (140-760 km²) og aldri krysser med rivaliserende territorium. Markeringen av grenser skjer ved hjelp av urin / avføring og riper på trær. Puma endrer plasseringen på nettstedet, avhengig av årstiden. Fjell løver er perfekt tilpasset livet på hardt terreng: de er gode hoppere (det beste av alle katter) både i lengde og i høyde.

  • langhopp - 7,5 m,
  • høyspring - 4,5 m,
  • et hopp fra en høyde - 18 m (fra taket til et fem-etasjers hus).

Dette er interessant! Cougar akselererer til 50 km / t, men raskt utmerker, men lett overvinter fjellhellene, flotte klatrer bergarter og trær. Pumas, flyktende hunder i de sørvestlige ørkenene i USA, klatret selv gigantiske kaktus. Dyret svømmer også bra, men viser ikke mye interesse for denne sporten.

Pumaen jakter i skumring, og foretrekker å slå offeret ned med et kraftig sprang, og på ettermiddagen sover rovdyret i en hule, basker seg under solen eller licker som alle katter. I lang tid var det historier om chilling sjelen, utgitt av puma, men alt viste seg å være fiksjon. De høyeste skrikene faller på grøntperioden, og resten av tiden dyret er begrenset til grøting, røvling, hissing, snorting og den vanlige kattens "meow".

Kattarter

Storheten i de geografiske områdene hvor kuven bor, vil gi mulighet til å tildele det til den vanligste typen katt. Men til tross for den eksterne likheten med representantene til denne familien, er puma separert i et eget slekt. Og i slekten inkluderte en enkelt art med et stort antall underarter.

Den lange halen balanserer i et hopp, en kraftig kropp, sterke poter og et lite hode gjorde cougaren en unik representant for et eget slekt, en av de vanligste på jorden. Innbyggere i Nord-og Sør-Amerika, fra Patagonia til Rocky Mountains, kan møte dette majestetiske dyret i skogene, på slettene, i fjellområder, på sumper og til og med i den tropiske jungelen. Det eneste som ikke liker Cougar - åpne rom.

Et voksent dyr når en lengde på opptil 2 m. Massen til et dyr kan nå merket 106-110 kg. Halen har en lengde på 0,8 m. Dyrets hode er liten. En slik kraftig katt har veldig sterke ben. Snuten hennes har vanligvis en hvit slutt.

Farge og habitat

Nord-Amerika og klimaet gav puma en sølvskinn av pels. I de mer sørlige pampaene oppnådde pelsen av dyret en fremtredende gyldenrød nyanse. The Florida Cougar, oppkalt etter sin primære habitat, er mindre enn resten av underarter, men også rød, med gråaktig sandton. Fra stedet hvor kuberen lever, avhenger av sin karakteristiske farge.

Enkle og eksakte navn

Florida Cougar er på randen av utryddelse og er oppført i Red Book. Det var en tid da omtrent 20 personer var igjen på hele planeten. Wisconsin puma ble ødelagt av amerikanske jegere i 1925. I dag er noen underarter av de vakre naturskjønnene på randen av fullstendig utryddelse, årsaken til dette mannen som skyter et fjell løve, ødelegger naturens levesteder.

Utbredelsen av geografiske breddegrader, hvor du kan møte representanter for en bestemt art, førte til det faktum at dyret på mange steder mottok poetiske og unøyaktige navn. Bare noen underarter fikk navnet på habitatet. Husk alltid at kuberen er et dyr. Hvor denne skogen skjønnhet er, avhenger av dens art. De resterende navnene ble gitt til henne i forskjellige regioner av folk som beundret eller skremt av sin kraft, skjønnhet, mystikk og fremragende jaktferdigheter.

Navnene er poetiske og unøyaktige

Muligheten til å møte en formidabel rovdyr på en nattjakt eller om ettermiddagen, i den milde solen, ga opphav til ærefrykt, villfarelse, tilbedelse. Appalachian Mountains, hvor puma bor, tjente som navnet på fjelllejonen på disse stedene, og i resten av Amerika, spesielt i vest, hvor dette dyret ble ansett som et symbol på de store ekspansjonene, ble det kalt annerledes:

  • fjell djevelen
  • kongekatt
  • rød tiger
  • sølv løve
  • meksikansk løve
  • hjort katt

Biologer står for ca 30 underarter av den røde tigeren, men de bor alle i Nord- og Sør-Amerika, så cougaren er fortsatt kjærlig kalt den største katten i Amerika. Mannen fortsetter å gradvis redusere rekkevidden av steder hvor kuven lever. Fastlandet Nord-Amerika døpte puma puma, lånte navnet på et majestetisk dyr fra Quechua-språket, og nesten to underarter ble nesten ødelagt der.

To kontinenter habitat

Vakker og majestetisk, som er i stand til å dra slaktkroppen av et dyr som er høstet fra en jakt og veier mer enn en jeger, varierer pungen etter underart avhengig av hvor den bor. Svaret på spørsmålet om hva slags dyr puma, hvor det bor (på hvilket kontinent), foreslår to alternativer og to kontinenter - Nord-og Sør-Amerika. Dens underarter er forskjellige i amerikanske habitater:

  • Puma concolor browni - i Mexico.
  • Puma concolor costaricensis - fra Panama til Nicaragua.
  • Puma concolor kaibabensis - i Utah, Nevada og Nord-Arizona.
  • Puma concolor osgoodi - i Bolivia, i Andesene.
  • Puma concolor soderstromi, - i Ecuador og så videre.

Om eksistensen av noen underarter, for det meste latinamerikanske, kjent for latterlig lite. De er beskrevet i henhold til øyenvitne kontoer, fattige og få sløret bilder og flere gruvedannede huder. Noen ganger kan en naturforsker identifisere ved trofé, men hvor dyret lever og hvordan huden mines, er ikke kjent.

Lignende, men ikke så

Den utvendige likheten til et fjell løve kan ses med forskjellige felines, og noen ganger er det enda mulig å få en hybrid av cougar og leopard, eller å skje med en ocelot og en jaguar. Men dette er en kunstig kryssing, som ikke skjer i naturen, hvor jaguar er en av de viktigste fiender av den røde tigeren, og sistnevnte er tvunget til å unngå habitatene til jaguaren. Pantheren er like på sin egen måte med kupongen. Men hvis du ser nøye ut, så mye mer som en huskatt.

Lilleblå kattunger

Den amerikanske løven føder 2 til 6 kattunger, og som en ekte katt er de små, blinde og helt hjelpeløse. Og selv om de allerede på 9 måneder kan jakte på egenhånd, tar kvinnen seg av dem i nesten 2 år. Alt dette skjer i den andre halvkule og i en annen dyreverden, og under forskjellige forhold, men i utseende likner små pumas både oceloten, jaguaren og panteren, fordi de er fødte flekkete. Bare ved å vokse opp, får de karakteristiske fargene på arten deres, og flekkene forsvinner. Dette er den innfødte innbygger i Amerika, og den er oppkalt på språket til de indfødte innbyggerne i Amerika - pumaen. Hvor bor i Russland? I Russland eksisterer det ikke bare. Er det bare i dyrehagen.

Selv i dyrehagen, skjuler puma sine unger fra nysgjerrige øyne og tar dem en tur bare i en alder av en måned.

Mat og habitat

Stolt, stor, nydelig, ekte kongekatt - om nødvendig kan det til og med spise snegler og insekter. En bagatell, som marmoter, småfugler, coyoter, anteaters og til og med slanger er ikke hovedmat, men en lett, hjertelig matbit.

Aboriginene trodde oppriktig at puma bor bare hvor hjort er funnet, men i visse habitater preyser det på armadillos. På jakten er hennes favorittmetode et bakholdsangrep, og kongekatten i et hopp ser spesielt bra ut.

Puma er en rovdyr. Hun jakter forskjellige dyr, fra spurver og mus til hjort, okser og aper. Vanligvis velger dyret å jakte på nattetid. På ettermiddagen, liker hun alle kattens representanter, liker hun å sole seg i solen. Graviditeten til en slik katt varer 3 måneder. Pumas levetid er 18-20 år.

Den destruktive aktiviteten til mennesker i forhold til dyrelivet har ført til at et storslått dyr, en representant for en bestemt art, er på noen steder truet med fullstendig utryddelse. Og det er spesielt bittert å innse, huske om hans sinn, skjønnhet, nåde og originalitet.

Distribusjon og underart

I antikken ble puma habitat ansett som svært omfattende blant alle pattedyr i USA. Og til og med i dag, når det gjelder distribusjonsbredde, er denne grasiøse katten sammenlignbar (fra kattfamilien) bare til en skogkatt, en gaupe og en kjekk leopard. Nå i Amerika og Canada har pumaen blitt bevart hovedsakelig i fjellområdene vest for landet. I øst ble puma fullstendig utryddet. Unntaket er bare en svært liten befolkning av en sjelden underart av Puma concolor coryi, som bor i Florida.

Ifølge øyenvitne-kontoer finnes det i dag cougar ofte i Quebec i Canada og i Vermont (USA).

Florida puma

Dette er den sjeldneste puma. Dyret, som i naturen utgjorde kun 160 personer i 2011, bor i sump og skoger i sørlige Florida. Den raske forsvinden skyldes drenering av sump, forgiftning, sportsjakt.

Florida Cougar har en relativt liten størrelse. Frakkfarge - rødlig, mørk. В результате инбридинга пума приобрела загнутый кончик хвоста. В настоящее время американские ученые собираются скрестить флоридских пум с представителями других подвидов, чтобы создать устойчивую саморегулирующуюся популяцию.

Черная пума

В природе существуют белые пумы, а также темно-коричневые особи, которые встречаются в Америке. Черная пума – животное, скорее, мифическое. Ученые утверждают, что черной пумы и пумы-меланиста в природе не существует.

Tidligere var det rapporter om oppdagelsen av puma-melanister, leucister, albinos. Rapporter av svart pung kom fra Sør-og Mellom-Amerika. En svart pung som ble drept i Costa Rica i 1959 viste seg å være mørk brun og ikke svart.

Det ble rapportert at den svarte puma ble løst i Kentucky, men senere viste det sig at denne katten hadde en lysere nyanse av mage. Dette betyr at dyret var en mørk brun farge.

I Idaho, høsten 2007, ble puma skutt død med en svart nese, hals og bryst. Bak øret hadde hun et svart flekk, som ble anerkjent av forskere som et fenomen av delvis melanisme. For offisiell bekreftelse på dette, er det nødvendig med en puma med kjente foreldre. Den holdes i fangenskap. Derfor er data om eksistensen av svarte cougars ennå ikke bekreftet.

Eksterne funksjoner

Puma er et dyr hvis beskrivelse finnes i alle publikasjoner viet til rovdyrs liv. Ikke bare eksperter, men også vanlige dyrelskere er interessert i vanene til disse kjekke mennene.

En av de største feline-rovdyrene som bor i USA i dag, er cougar. Dyret i størrelse er dårligere enn jaguaren. Denne katten har en kroppslengde på opptil 180 cm, med en hale lengde på 75 cm. Høyden på manken når 76 cm. Vekten av en voksen mann er omtrent 105 kg. Hunnene er 30% mindre enn menn.

Puma - et dyr med en fleksibel og langstrakt kropp, lave poter og et lite hode. Bakbenene er mye mer massive enn fronten. Halen er muskuløs, lang, pubescent jevnt.

Potene er brede, og endes med skarpe, tilbaketrukne buede klør. Ovale fingerputer.

Frakk og farge

Puma (bilde av dyret kan ses i alle referansebøker på rovdyr) har en tykk, kort og grov pels. Pumas er de eneste katter i Amerika av en enkelt farge.

Voksne dyr har en gråbrun eller brunaktig gul pels. I dette tilfellet er den nedre siden av kroppen mye lettere enn den øvre. Pumas er like i fargen til deres viktigste byttedyr, hjort. På halsen, brystet og magen er det lyse burninger på ansiktet - svarte flekker. Ørene er mørke, halen ender med en svart flekk. Pumas som lever i tropiske områder er røde og nordlige individer er grå i fargen.

I ung pels er det mye tykkere. Den har mørke striper, flekker på bak og forben, samt ringer på halen.

Livsstil

Pumas lever i ulike steder - fra slettene til ganske høye fjell (4700 m), i forskjellige landskap - i barskoger, på gressletter, i pampas. Kort sagt, puma er et dyr som bor i en hvilken som helst lokalitet. Hun burde bare finne der nok mat og et trygt fristed.

Disse ville dyrene prøver å unngå våtmarker og lavlandet. Cougar gir et slikt territorium til jaguarene som har valgt slike steder. Disse rovdyrene er godt tilpasset livet på hardt terreng. Muskulære lemmer tillater dem å hoppe opptil seks meter i lengde og opptil to og en halv meter i høyden. Pumas under kjøring kan nå hastigheter på opptil 50 km / t (om enn bare på korte avstander).

Puma (du kan se et bilde av et dyr i vår artikkel) - et dyr som foretrekker å leve alene. Familier dannes kun i paringssesongen. Befolkningstetthet avhenger av tilgjengeligheten av spillet.

Den delen av hun hunter er mellom 26 og 350 kvadratkilometer. Tomten på den mannlige kan inneha et stort område på opptil 760 kvadratkilometer. Puma beveger seg på sin tomt i henhold til sesongen. Om vinteren kan det være på ett sted, og om sommeren - på en annen.

For bytte kommer puma ut om natten. Hennes kosthold er for det meste hovdyr - hjort, elg, tornhester. Hun vil ikke gi opp på husdyr.

Samtidig spiser puma forskjellige dyr - fra ekorn og mus til lynxer, coyoter og til og med pumas. I motsetning til leoparder og tigre, gjør puma ingen forskjell mellom husdyr og villdyr, ofte angripende husdyr, katter, hunder. Samtidig dreper det langt flere levende vesener enn det kan spise.

Når jakt bruker, bruker cougar overraskelsesfaktoren - den sniker seg opp på stor byttedyr og hopper til offeret fra en ganske nær avstand, bryter nakke. I løpet av året bruker kuven opp til 1300 kg kjøtt. Predators gjemmer reservert av byttedyr, som sovner med sin penseltre, blader eller snø. De kan gå tilbake til dette depotet mer enn en gang.

Puma er et veldig sterkt og varig dyr som kan trekke en kadaver i lang avstand, som er fem til syv ganger sin egen vekt.

I naturen har puma ingen fiender. Bare noen ganger angriper store rovdyr (grizzly, jaguarer, ulver) unge og syke individer.

Habitat, habitater

Dette er den eneste ville katten i Amerika, som okkuperer det lengste området på kontinentet.. Noen få hundre år tidligere kunne puma bli funnet på et stort territorium fra sør for Patagonia (Argentina) til Canada og Alaska. I dag er rekkevidden redusert betraktelig, og nå er cougars (hvis vi snakker om USA og Canada) bare funnet i Florida, så vel som i mindre befolkede vestlige regioner. Sannt er sone av deres vitale interesser fortsatt Sør-Amerika som helhet.

Zoologer har lagt merke til at puma-serien praktisk talt gjentar distribusjonsområdet for vilt hjort, dets viktigste kommersielle objekt. Det er ingen tilfeldighet at rovdyret kalles fjelllejon - det liker å bosette seg i høylandsskogen (opp til 4.700 meter over havet), men unngår ikke slettene. Det viktigste er at i det valgte området er det nok av hjort og annet fôrspill.

Pumas bor i forskjellige landskap, for eksempel:

  • tropiske skoger
  • barskoger
  • pampas,
  • gressletter
  • svampete lavlandet.

Det er sant at småpigmenter i Sør-Amerika er redd for å dukke opp i de myrlige lavlandet der jaguarer jakter.

Cougar mat

Dyret går på jakten når det blir mørkt og ligger vanligvis i bakhold for å hoppe brått på de gapende levende skapningene. En åpen konfrontasjon med en tyr eller en elg er gitt til pumaen med vanskeligheter, så hun bruker overraskelsesfaktoren, fikser det med et presist hopp på offerets bakside. En gang på toppen ruller kuberen på grunn av vekten sin nakke eller (som andre katter) tennene i halsen og strenger det. Dietten av puma består hovedsakelig av hovede pattedyr, men noen ganger sprer den det med gnagere og andre dyr. Puma har også blitt sett i kannibalisme.

Fjelllejonmenyen ser slik ut:

  • hjort (hvit-tailed, black-tailed, pampas, caribou og wapiti),
  • elker, okser og høytørret får,
  • pinnsvin, sloths og possums,
  • kaniner, ekorn og mus,
  • bever, muskrat og agouti,
  • skunks, armadillos og vaskebjørn,
  • aper, lynx og coyotes.

Puma nekter ikke fugler, fisk, insekter og snegler. Samtidig er hun ikke redd for å angripe baribaler, alligatorer og voksne grizzlies. I motsetning til leoparder og tigre, er det ingen forskjell mellom husdyr og villdyr: ved enhver praktisk mulighet reduserer det husdyr / fjærfe, ikke sparer også katter og hunder.

Dette er interessant! I løpet av året spiser ett kuve fra 860 til 1300 kg kjøtt, noe som tilsvarer totalvekten på ca femti hovdyr. Hun drar ofte og langt den ugjorte kadaveren for å gjemme seg (kullet med penseltre, løv eller snø) og gå tilbake til det senere.

Cougar har en dårlig vane med å drepe spill med et reserve, det vil si i et volum som langt overgår dets behov. Indianerne som visste om dette så på rovdyrens bevegelser og samlet seg for seg selv, trykket i dem, ofte helt intakte kadaver.

Reproduksjon og avkom

Det antas at fjellløv ikke har en fast avlssesong, og bare for pumas som bor i nordlige breddegrader, er det et bestemt rammeverk - dette er perioden fra desember til mars. Kvinner er satt til å mate i ca 9 dager. Det faktum at cougars er aktivt på jakt etter en partner, viser hjerte-rending skrik av menn og deres kamper. Hanen kopulerer med alle kvinnene i østrus som vandrer inn i sitt territorium.

Pumaen bærer avkom fra 82 til 96 dager, som gir opptil 6 kattunger, hver veier 0,2-0,4 kg med en lengde på 0,3 m. Etter et par uker begynner det nyfødte å se verden og se verden med blå øyne. Etter seks måneder, endrer himmelen i iris til rav eller grå. I en og en halv måned er kattunger, som allerede har kuttet tennene, byttet til en voksen diett, men ikke nekter modermælk. Den vanskeligste oppgaven står overfor moren, som må bringe kjøtt til sine voksne unge (tre ganger mer enn for seg selv).

Ved 9 måneder begynner mørke flekker å forsvinne på pels av kattunger, og forsvinner helt med 2 år. Cubs forlater ikke sin mor til de er ca 1,5-2 år, og deretter spre seg på jakt etter sine tomter. Etterlater moren, unge kuperer for en stund, holder seg i små grupper og til slutt sprer seg inn i puberteten. Hos kvinner begynner fruktbarheten på 2,5 år, hos menn - seks måneder senere.

Naturlige fiender

Puma har praktisk talt ingen. Med litt strekk, så store rovdyr som kan tilskrives sine naturlige ill-wishers:

  • jaguarer,
  • ulver (i pakker),
  • grizzly bjørn
  • svarte kaimaner
  • Mississippi Alligatorer.

Dette er interessant! Puma tolererer tolerisk tortur med en felle (i motsetning til den vanvittige jaguaren og tigeren). Hun gjør flere forsøk på å frigjøre seg selv, hvorpå hun fraråtter seg til sin skjebne og sitter ubevegelig til jegeren kommer.

Alle disse dyrene angriper vanligvis svake eller unge pølser. En av fiender til en puma er en mann som skyter og feller den.

Puma og mann

Theodore Roosevelt opprettet Society for Protection of Animals, men av en eller annen grunn mislikte han pumas og (med støtte fra lederen av New York Zoological Society) tillot ham å utrydde med straffrihet over hele landet. Jægerne måtte ikke overtales i lang tid, og hundrevis av tusenvis av cougars ble ødelagt i Amerika, til tross for at dyret selv unngår personen og angriper ham svært sjelden. Til sammen skjedde i USA og Canada (fra 1890 til 2004) mindre enn hundre registrerte cougarangrep, hvorav de fleste oppstod i Fr. Vancouver.

Elementære forholdsregler må observeres i habitatet til pumaen:

  • ta vare på barn
  • ta med deg en sterk pinne
  • ikke beveg deg alene,
  • når truet, bør man ikke løpe vekk fra puma: man bør se på øynene hennes og ... hylle.

Det er bevist at dyret er redd for høye mennesker. Som regel er gjenstandene for angrepet hans barn eller stuntede voksne som krysser pumaens sti i mørket.

Befolkning og arter status

Takket være sikkerhetstiltak (siden 1971 har pumas blitt beskyttet av staten), blir befolkningen gradvis gjenopprettet. Jakt på pølser er forbudt eller begrenset i hele Amerika, men de er fortsatt skutt, gitt skader forårsaket av jakt og husdyr.

Til tross for periodisk skyting og miljøforandring, økte noen underarter av puma deres tall, da de var tilpasset de tidligere ukjente landskapene. For eksempel ble kuperpopulasjonen gjenopplivet, bosatt i det vestlige USA og praktisk talt ødelagt der i forrige århundre. I dag har det nesten 30 tusen rovdyr, som har begynt å aktivt utforske de østlige og sørlige regionene.

Dette er interessant! Imidlertid er tre underarter (Puma concolor coryi, Puma concolor couguar all og Puma concolor costaricensis) fortsatt inkludert i Vedlegg I CITES, på truede dyr.

Og den siste. Flere og flere modige satser på utdannelse av søte pumas-unger. Mote påvirker eksotiske og farlige representanter for faunaen. Hvordan ender vi med å forsøke å tømme ville dyr, vi vet fra eksempelet på Berber-familien.

Se på videoen: XXXTENTACION & Lil Pump ft. Maluma & Swae Lee - "Arms Around You" Official Music Video (Februar 2020).

Загрузка...
zoo-club-org