Dyr

Nosach - ape på øya Borneo: utseende, vaner, livssyklus

Loading...

Naturen har skapt forskjellige typer aper, navnene deres er noen ganger svært uvanlige og enda morsomme. Ta for eksempel en art av primater fra familien av aper kalt nosach eller kahau. Det greske navnet på nesen er proboscis, som betyr "stamme". Du kan umiddelbart gjette at aper med et slikt navn er ekstremt nysgjerrige, selvfølgelig, de er langt fra å ha en elefantstamme, men fortsatt er nesen av stor størrelse. I noen representanter for denne arten er det så stort at det under måltidet forstyrrer å spise, derfor er eieren tvunget til å opprettholde sin verdighet. Disse fantastiske dyrene er på randen av utryddelse, de er oppført i Rødboken.

Nosach (ape): beskrivelse

Hvis du ser fra siden på mannens nese, er dette synet ganske morsomt. Faktum er at han er veldig lik en mann som misbruker alkohol. Døm for deg selv: en avslappet holdning, hendene ligger knapt på knærne, en stor formløs nese, senket til en feit mage, som de sier i folket. Bilder av denne "kjekke" nå foran deg.

Bare menn kan skryte av en stor nese. Det er deres veldig store lange nese, som ligner en agurk. Størrelsen på slik "mannskap" når en lengde på 10 centimeter eller mer. Når dyret blir sint eller blir begeistret av noe, vokser nesen og rødmen. Hunn og unge dyr har ikke så en fremtredende dekorasjon, deres nese kan kalles snubnosed snarere enn lang.

Nosach (ape) er av middels størrelse, med lengden på halen som er lik hele kroppens lengde, som er ca. 70-75 cm. Hunnene er slanke enn mennene, kroppens lengde er 60-65 cm med en gjennomsnittlig vekt på 10 kg. Hannene veier ca 20 kg.

I voksne aper er ryggen dekket av kort, men veldig tykt hår. Fargen kan være rødbrun, lys oransje, gulbrun eller mursteinrød. En feit mage er vanligvis lysegrå med en gulaktig tinge. Mann er lett å skille fra kvinner, ikke bare på den store nesen, de har en mørk brun man på ryggen.

Miljø og habitater av neser

Øya Borneo er inkludert i listen over de stedene på jorden som vinker til dem med sin ville skjønnhet. De tropiske skogene er bebodd av fantastiske representanter for dyreverdenen. Kachau bor også i dette fantastiske stedet. Disse aper i naturen bor bare i Malaysia, de ligger her på kysten og dalene. Nosachi bor ikke over 200 m over havet. Favorittstedene til disse dyrene er mangrove og dipterocarp skoger, de kan også bli funnet på Hevea plantasjer.

Monkey life in the wild

Monkeys-nosachas synes å være klumpete og besværlige, men det er før du ser hvor smart de reiser gjennom trærne. Dyrene hopper helt fra gren til gren, svinger på armene sine, noen ganger går de på to bein som mennesker.

Apene gjør sine daglige gjøremål om ettermiddagen, deres "arbeidsdag" slutter med den første twilight. Sleep nosachi er arrangert på trær, valgt på forhånd, uten å gå fra elva lenger enn 15 m.

En gruppe nosed aper har fra 10 til 30 dyr. Lederen er den eldste mannlige, det er omtrent 8-10 kvinner i sin harem, resten av familien er babyer og unge som ikke har nådd puberteten. Mann som er klar for parring, skal forlate familien, mens unge kvinner blir igjen. Noen ganger er bare menn som ikke har kjøpt sin harem, samlet i en flokk.

Levetiden til en ape under gode forhold kan være rundt tjue år.

Hva spiser abe nosach?

Hovedfôr til nosachi er unge blader og frukter, på jakt etter som de passerer en dag på opptil to kilometer. Ifølge observasjonene fra forskere forbruker dyr av denne arten omtrent 47 arter av planter, hvorav 30 er blader og 17 er skudd, blomster eller frukt. Basert på dette kan vi konkludere med at det ikke er noen spesiell konkurranse mellom grupper av aper, da det er nok mat for alle.

reproduksjon

Nosach (ape) når puberteten i en og en halv år gammel. Når parringsperioden kommer, viser kvinnen sin beredskap til mannen med all sitt utseende. Hun stikker ut sine lepper mens hun rister på hodet og viser kjønnsorganene til gjenstanden for tilbedelse.

Graviditet varer i ca seks måneder. En baby er født, med et blått ansikt og en snub nese. Ungen strømmer inn i morsmelken til en alder av syv måneder. Etter spenning forblir den lille apen med moren for en stund.

Befolkningsreduksjon

Som tidligere nevnt, lever nesene i naturen bare i Borneo i Sørøst-Asia. De lokale myndighetene gjør en stor innsats for å bevare denne dyrearten, men selv dette kan ikke stoppe en betydelig reduksjon i Kahau-befolkningen. Ifølge forskere er det færre enn tre tusen små dyr over hele verden med fantastiske neser.

Det handler om menneskelig aktivitet. Apekatter bor i tropiske skoger, som i det siste har vært sakte, men sikkert forsvinner fra jordens overflate. Det ser ut til at ganske nylig øyene i Borneo var dekket med mangrove- og regnskoger, men nå er de fleste av dem noen ganger ødelagt eller helt ødelagt. For rundt hundre år siden oppnådde folk fortsatt ikke Borneo mye. På den tiden kunne man fritt observere en rekke neser. Men med ankomsten av mennesker ble sumpene drenert, apene hadde rett og slett ingen steder å leve, med det resultat at de var på randen av utryddelse.

Interessante fakta fra livet til nosachy

Nosach - en ape er veldig interessant, ser på livet i sitt naturlige miljø, du kan se mange interessante fakta. Noen av dem presenteres for din oppmerksomhet:

• Nosachi er gode svømmere, de kan svømme opp til 20 meter under vannet, på jakt etter mat, må de ofte krysse elven.
• Nosy aper, i motsetning til deres andre slektninger, må ikke komme sammen med mennesker.
• Nosachi kan ikke leve langt fra vann. Ifølge forskerne er grunnen til dette det lave innholdet av mineraler og salter i jordene som ligger langt fra hav og elver, plantene som vokser der, er ikke egnet til å mate disse dyrene.
• Aboriginals i mange deler av Borneo kaller monyet belanda nosachi, som betyr "nederlandsk ape". Og dette navnet dukket opp på grunn av likheten til Nosachas med de nederlandske kolonialister, som har store bellies og røde neser, lagt merke til av lokalbefolkningen.

Nesebeskrivelse

I forhold til andre apekatter har neser en mellomstor kropp.. Mannenes vekt er 20 kg med en kropps lengde på 73-76 cm, hunnene er lettere og mindre: med en vekt på 10 kg er kropps lengden ca. 60-65 cm. Uansett gulvet er halen av dyr omtrent like lang som i kroppen.

Men den viktigste karakteristiske ytre forskjellen mellom voksne menn, som ga navnet til arten, er en pæreformet hengende nese, med en lengde på 10 cm. Utsikter fra zoologer er delt inn i formålet med luktorganet med denne bizarre formen.

  • Ifølge en versjon, en betydelig økning i størrelse og rødhet i nesen av en sint nese - et middel til å skremme fienden.
  • Det er også mulig at nesen spiller rollen som en slags resonator, som forsterker volumet av Kahau-ropet. Høres ut om deres egen tilstedeværelse i et bestemt territorium, og apekatter merker det på en så uvanlig måte.
  • Det er også sannsynlig at størrelsen på nesen spiller en rolle når kvinnene velger en moden partner i paringsperioden.

Å ha en stor hengende nese er privilegiet av bare menn. Hos kvinner og unge organer er det olfaktoriske orgelet ikke bare mindre, men har også en annen form: disse er pikant oppadvendte trekantede neser. Den blanke huden på ansiktet av aper har en gulaktig rød pigmentering. Baksiden av et voksendyr er dekket av kort tykt hår. Det er vanligvis malt i en rødbrun gamut med oransje, gulaktig, okker, brun nyanser. Magen er dekket med lys grå eller lys beige ull.

I tillegg til nesen og den imponerende avrundede buken er det andre forskjeller i utseendet til hannene fra hunnene - en skinnende pute dekket av et markisett, som danner en ganske voluminøs krage rundt halsen og en spektakulær mørk mane langs ryggraden. Lemmer i forhold til kroppen ser uforholdsmessig strakt og tørr, dekket med lysegrå ull. Halen, så vel som potene, er tøff, muskuløs, men nesen er nesten aldri brukt.

Utseendet til den klumpete luzhnee er villedende: Faktisk er Kahau i stand til å bevege seg veldig smart gjennom trærne, svinger på forbenene og trekker seg bakover og beveger seg så fra gren til gren. Mesteparten av tiden bruker apekatter det. Bare behovet for vann eller en spesielt attraktiv delikatesse på bakken gjør at de går ned. Nosachi fører et dagligliv, tilbringer natten i kronen av trær, som ble valgt på forhånd i nærheten av elvebredden

Dette er interessant! For å overvinne en liten avstand ved overgangene, kan kahau gå på baklemmene. Og de kan svømme som en hund, hjelpe seg med bakbenene, utstyrt med membraner. Dette er de eneste aper som kan dykke: de er i stand til å overvinne en avstand på opptil 20 meter under vann.

Neser lever i grupper på 10 til 30 personer.. Videre kan det være en ren "menneklubb", og en harem på 8-10 kvinner, ledet av en voksen mann. De gjenværende medlemmene av den blandede gruppen er ikke-modne avkom (hvis noen). Nosachi er av sin natur ganske godmodig og viser sjelden aggresjon, spesielt inne i pakken. Dyr kommuniserer med hverandre, ikke bare ved hjelp av ansiktsuttrykk, men også med bisarre lyder.

Grusomheter og konflikter mellom familiemedlemmer oppstår svært sjelden og raskt slukker: Harem-damer forsøk på å lage en skandale stoppes umiddelbart av den myke, nasale lyden som lederen utsender. Fra tid til annen kan "strømkupp" forekomme i en flokk. Den unge og sterkere mannen blir den viktigste, kjører konkurrenten bort, frarøver ham av sine tidligere privilegier og til og med av hans avkom. I slike tilfeller forlater moren til den døde ungen også pakken.

Forsøk på å tåle nesen har ennå ikke lyktes. Forskere peker på deres lave evne til å sosialisere, dårlig læring. Av denne grunn er det ingen data om lengden på nesene i fangenskap. I naturen lever aper i ca 20 år, hvis de ikke tidligere har blitt byttet til fiender. Generelt bestemmes denne perioden av kvaliteten og mengden av matforsyning i distribusjonsområdet.

Habitat, habitater

Den elvebredden og kystnære sletter på øya Borneo er det eneste stedet på jorden hvor du kan møte nattlige apekatter. Som habitater velger de oftest myrlige mangrover, store områder med dipterocarpic skoger med sine eviggrønne gigantiske trær, hevea plantasjer ved siden av torvmyrer.

Dette er interessant! Nosaty aper, velger steder for bosetninger, foretrekker bredden av ferskvannskropp og elver. Det antas at dette skyldes et visst innhold av mineraler og salter i jorda, som er karakteristisk for dette området, og er en viktig formende tilstand for nasach-fôringssystemet.

I et område som ligger over havnivå over 200-350 m, kan kahau knapt ses.

Rasjon nosacha

Grunnlaget for nosed ape-menyen er:

  • unge blader av trær
  • spiselige skudd
  • blomster med søt nektar
  • frukt, helst umodig.

Mindre vanlig er dette "vegetarisk mat" suppleres med insektlarver, larver, små hvirvelløse dyr. Søket etter mat, Kahau, begynner ved elva, som gradvis delver i skogen og beveger seg langs baksiden. For å få nok, går de noen ganger flere kilometer om dagen, og bare om kvelden vender de tilbake til deres habitat.

Naturlige fiender

Det er ikke store pattedyr i rovdyr i Borneo. De viktigste fiender av nosakas er de gigantiske riddede krokodillene som bor i mangrove sump, sjølaguner, i nedre deltakere og elvdeler. De ligger i vente og angriper aper når de krysser elven. Av denne grunn, nosachi, til tross for at de er flotte svømmere, prøver å gjøre overgangen i det smaleste stedet i vannområdet.

Det er viktig! Smoky leoparder som lever på land, utgjør ikke en stor trussel mot nesene: Befolkningen av disse rovdyrene er svært liten, og de foretrekker også å jakte større byttedyr - geiter, hjort, ville griser.

Mye oftere faller kahau ofre for store skjermhizonger og pythoner, sjøørn. Poaching er også en viss fare for dem: en person forfølger en nesefisk på grunn av velsmakende kjøtt og vakker tykk pels.

Befolkning og arter status

Den raske reduksjonen av regnskogsområdet, kutt av mangrover, drenering av våtmarker, dyrking av oljepalm på fruktbare sletter førte ikke bare til en merkbar forandring i klimaforholdene i Borneo.

Nesemiljøet, som dessuten mister konkurransekampen for territoriale og matressurser til aggressorene, de lange tailed og grisetakene, har også redusert. Disse faktorene, samt poaching på øya, som blomstret på øya, førte til at antall arter over de siste halve århundre har halvert og i dag nesten ikke overstiger 3000 personer.

Dette er interessant! Ikke langt fra byen Sandakan er det en reservasjon Proboscis Monkey Sanctuary, hvor du kan se nese i naturlige forhold. Historien til dette stedet er bemerkelsesverdig.

Den nåværende eieren av reservatet på 1990-tallet kjøpte et stort område med mangrove skog for dyrking av oljepalm. Når nesene bodde der, var eieren av plantasjen bokstavelig talt fascinert av uvanlige apekatter. Han ønsket å vite alt om deres livsstil og oppførsel. Ved å lære at dyrene var på randen av utryddelse, endret han sine opprinnelige planer.

Nå, i stedet for en oljepalmplantasje, er territoriet opptatt av en naturlig skogspark, hvor ca 80 neser lever. Stedet er ekstremt populært blant turister som har muligheten til å observere apene fra et praktisk bredt område, omgitt av flere plattformer. To ganger om dagen tar reserveholdere med kurver med en favoritt nosak-delikatesse - umodne frukter. På denne tiden kommer apene, som allerede er vant til vanlige godbiter, å komme opp fra skogens undervekst til det åpne rommet.

Ifølge øyenvitner er de ikke bare redd for folk, men er også villig til å delta i fotografering, og står mot bakgrunnen av jungelens lyse grønne. Den malaysiske regjeringen, opptatt av den økologiske situasjonen i Borneo som helhet, tar tiltak blant annet for å beskytte mot fullstendig utryddelse av de uvanlige og fantastiske nosakapene: arten er oppført i ISC og er beskyttet i beskyttede områder.

Beskrivelse av arten

En nosed ape tilhører primater av middels størrelse, avhengig av kjønn, deres vekt overstiger ikke 20 kg, og kroppslengden er ikke over 78 cm. Dermed er gjennomsnittlig vekt av kvinner 8-10 kg med en kroppslengde på 55-65 cm. veier 15-20 kg, kroppslengde - 73-78 cm. Som regel er halen, uavhengig av kjønn, lik kroppslengden.

Hovedfunksjonen til mannlige primater er en stor pæreformet nese, senket ned, størrelsen kan være opptil 10 cm i lengde. Noen ganger dette organet forårsaker mye uleilighet mens du spiser, og apen er tvunget til å støtte den. I studiet av nesens evakuerende evner og dens formål, er ekspertvurderinger delt.

Noen hevder at i redsel med andre primater, en økende størrelse, redder nesen fienden.
Ifølge andre, takket være det store olfaktoriske orgelet, kan aperene rope høyere, det er med et gråt at dyret melder om sin tilstedeværelse på et hvilket som helst territorium og markerer det.

Fortsatt andre sier at det er i størrelsen på nesen at kvinnen velger den mest modne mannlige for seg selv under parringsperioden.

Den hengende nesen er en karakteristisk egenskap hos menn alene: hos kvinner og unge primater blir det mindre luktende organ oppeturnert, hevet, trekantet i form. Huden på ansiktet er glatt uten kapp, med blek rød pigmentering. Baksiden av en moden primat er dekket av kort hår. Fargen kan være mørk, i brunrød eller dyp oransje toner, eller lys, lys gul eller ovar. Ull på mage har lys beige eller blekgrå farge.

I tillegg til nesen, stor mage og størrelse er det flere eksterne forskjeller mellom menn. Rundt halsen på det mannlige håret vokser mye tykkere, danner en slags krage, og langs hele lengden av ryggraden er det en tykk, mørk mane. Når det gjelder kroppen, ser lemene seg seg og langstrakt, de er jevnt dekket med lysegrå ull. Den primære halen er sterk og tålmodig, men det er praktisk talt ikke brukt, i motsetning til muskulære poter.

Livsstil

Ved første øyekast gir nesen et inntrykk av en hulking klump, men dette er en misforståelse. Apekatter er veldig smidige og beveger seg enkelt fra tre til tre, de tar taket med frontpoten, svinger og hopper over, trekker opp lemmerne. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. På baklidene har de membraner som hjelper aper til å svømme på overflaten av vannet. Fra fødselen lærer kvinnen en baby til vannprosedyrer.

I tillegg kan bare 2 arter av primater, inkludert nesen, lett bevege seg på baklidene, som regel gjør de det i tette skoger, hvor det er vanskelig å overføre fire ben.

Primater bor i små grupper på 10 til 30 personer. Noen ganger er det bare menn eller omvendt - kvinner ledet av en moden mann, men oftere er de blandede flokker. Nosachi anses som en godartet art av aper, de kan være aggressive bare for å forsvare sitt territorium, konflikter i en flokk oppstår ekstremt sjelden. Mellom seg skjer kommunikasjon av dyr ved hjelp av uvanlige lyder eller ansiktsuttrykk.

Forskjell i blandede grupper er nesten utelukket, i kvinnelige flokker oppstår, om enn sjelden. Så snart konflikten mellom hunnene forfaller, stopper lederen plutselig ham, og sender ut en nasal lyd. Det er tilfeller når en yngre og mer krigsførende mann i kampen for makten utdriver lederen av pakken og ødelegger hans avkom, i hvilket tilfelle moren til de drepte unger må også forlate gruppen.

Alle forsøk av zoologer å tømme Kahau mislyktes, dette skyldes deres dårlige tilpasning og lav læringsevne. Derfor er det ingen informasjon om varigheten av livet i fangenskap. Under livsbetingelsene lever nesen i ca 20 år, som regel avhenger det av mat og habitat.

habitat

Kystområdene og lavlandet på Borneo-øyene er habitater for nattlige aper. Torvmarker, dipterocarp skoger, våtmarker med mangrover er foretrukne oppgjørssoner for dem. I tillegg stiger aper ikke i områder som ligger over 250 m over havet, det ideelle stedet for dem - kysten langs eventuelle reservoarer med ferskvann.

De vanligste diett nosach apekatter er:

  • bare de blomstrende blader av trærne,
  • unge skudd
  • blomster
  • umodig frukt.

Generelt om 47 navn på planter.

Det er ekstremt sjeldent for primater å spise larver av treinsekter, biller og larver. Denne gruppen av aper har en volumetrisk mage, for å bli fylt må de noen ganger gå flere kilometer om dagen, og vender tilbake til bosetningen bare sent på kvelden. De begynner å lete etter mat nær elvene og gradvis bevege seg dypt inn i skogen.

Nosach unngår planter som inneholder et naturlig antibiotika og vice versa - kan spise de som er giftige. Dette faktum er forklart av det faktum at Kahau-magen inneholder bakterier som er i stand til å nøytralisere giftstoffer, men de dør av virkningen av antibiotika.

Fiender av en nosed ape

Mindre vanlige blir aper byttet til store slanger, eagler eller skjermhugger. Til tross for beskyttelsen av Kahau-befolkningen fortsetter de å bli jaktet av strygere på grunn av verdifull pels og kjøtt. De røykende leopardene som bor i Borneo foretrekker å jakte storfe og nesten aldri angripe aper.

Kahau-befolkningen

Avskoging, drenering av sump og dyrking av områder som en gang tjente som et habitat for aper, fører til en kraftig reduksjon i antallet. De resterende områdene, som er mulige for bosetting, er opptatt av en mer aggressiv art av langstikte makaker. Steder i Kahau-prøven tiltrekker seg de sprudlende fangstfiskerne. I løpet av de siste 50 årene, har antallet nosed aper redusert med halvparten, til dato, deres befolkning er ca 3000 individer. Arten er oppført i International Red Book som truet.

Loading...
zoo-club-org