Dyr

Snøleopard, snøleopard: grasiøs katt av den ville naturen

Hvis du er heldig nok til å se denne vakre fjellkatten, ikke glem dette øyeblikket til slutten av livet. Det handler om et naturens mirakel som heter irbis. Snøleopard, leopard - dette er andre navn på dette dyret. Fjell og snø rovdyr kalles på grunn av det faktum at de bor høyt i de snødekte fjellene.

Irbis: beskrivelse av dyret

Snøleoparden tilhører store rovdyr. Dens vekt varierer fra 40 til 60 kg, kroppslengde - ca 130-145 cm, legg til dette også en meter hale. Formen på dyret, snøleoparden ligner en leopard eller en vanlig huskatt. Leopardens poter er bevæpnet med smale, skarpe, buede klør. Lemmerne er så kraftige at dyret med deres hjelp kan hoppe over kløften på 9-10 m bred.

Vilde katter snøleoparden skiller seg ut med en flott pelsjakke. Deres ull er veldig lang, myk, tykk og myk til berøring. I en slik kjole, selv på fjellfrystetopper, er dyr beskyttet mot kulde. Vanligvis kan en slik pels skryte av rovdyr fra kattfamilien av mindre størrelser, slik at leoparden til en viss grad er den eneste i kattens rike.Frakkfargen er lysegrå med et vakkert "vilt" mønster i form av mørke rosetter. Magen og innsiden av lemmer er hvite. I det naturlige habitat hjelper en slik "kjole" rovdyret til å maske på de rette øyeblikkene. Det er interessant at, til tross for den høye tittelen "rovdyr", vet denne katten ikke hvordan man skal grumme i det hele tatt, i øyeblikk av sinne det hisses og hums, skaper en følelse av grøling. Under ruten, gjør irbis lydene som ligner rensing. Under fangstbetingelsene kan leoparden leve i 27-28 år. I naturmiljøet overgår de forventede levetidene til disse rovdyrene ikke over 20 år.

Dyr snø leopard: hvor den bor i det ville

Store villkatter lever vanligvis ikke høyt i fjellene. Snøen irbis er et unntak fra regelen, det lever i miljøet av steinete plassere, bratte kløfter i steinete høylandet. Ikke bare på grunn av det vakre utseendet, men også på grunn av habitatet regnes som en unik irbis. Snøleoparden er funnet i fjellene i Sentral-Asia, og spekteret omfatter mer enn 1230 000 kvadratmeter. km. I Russland okkuperte leoparden ca 3% av det totale arealet.

Livsstil

Snøleoparden er eier og en-mann. Denne vakre rovdyren "katten" okkuperer et bestemt territorium, markerer det, forsvarer forsiktig og beskytter mot ubudne gjester. En eneste livsstil krenker dyret bare i løpet av paringsperioden.

Når en villkatt kontrollerer grensen til sin tomt, følger den alltid en rute. Hun, som andre medlemmer av kattfamilien, er vanskelig å bevege seg gjennom den løse snøen. Av denne grunn gjør rovdyr stier langs en snøhvit, langs hvilken de beveger seg fritt og raskt. Fiender blant dyr i et slikt kraftig dyr nesten ingen. Når året er gitt til de sultne, kan snøleoparden delta i kamper med ulvspakker for retten til å ha lang ventet byttedyr, noe som er ekstremt farlig. Den største og, kanskje en, leopardens eneste fiende er mann.

Favorittjaktiden for snøleoparden er skumringen. Hvis det er nok byttedyr i territoriet som tilhører leoparden, strømmer det uten å bryte grenser. Hvis det er lite mat, går rovdyren på jakt etter henne, mens han nærmer seg menneskelige bosetninger og angriper husdyr. Blant de vilde dyrene i menyen på fjellet er kjekke: geiter, elg, sauer, villfår, hjort, marmoter, harer, mus og andre pattedyr. I tillegg til kjøtt "retter", spiser leoparder plantefôr i form av gress og andre grønne plantedeler. Hvis vi snakker om styrken til snøleoparden, kan den lett takle bytte av samme størrelse, og det kan også jakte på spill som er overlegen i vekst og styrke.

reproduksjon

Dyrens snøleopard er en sjelden rovdyr på grunn av den langsomme reproduksjonshastigheten. Barn i disse villkattene blir ikke født hvert år, i motsetning til andre slektninger. Seksuell modenhet i snøleoparder skjer i en alder av tre. Irbis ordner sine bryllup i begynnelsen av våren, ekteskapsperioden holdes i mars-april. Etter befruktning bærer kvinnelige leopard unger i 100 dager. I ett kull kan det være fra en til fem kattunger.

Småbarn blir født helt hjelpeløs. Nyfødte leopardier er blinde og døve, deres vekt er omtrent et halvt kilo. Mor rovdyr foder cubs med sin melk i opptil 4 måneder. Når de blir 50-60 dager gamle, begynner kvinnen å mate krummene med kjøtt. Fra en alder av seks måneder er kattungene allerede ledsaget av moren på jakten og lærer denne ferdigheten.

Interessante fakta om snøleoparden

  • Oversatt fra turkisk dialekt, navnet "snøleopard" betyr "snøkatt".
  • Leoparden kan lett hoppe opp til 5-6 meter i lengden. I følge kritiske situasjoner kan rovdyret "fly over" en kløft 10 meter lang.
  • Wildcat elsker å leke, spesielt for å frolic, å ligge i snøen.
  • Når du møter en person, tenner ikke aggresjon, prøver å raskt forlate og skjule.
  • Omtrent en gang hver to uker dreper en leopard et stort dyr og mater på denne krok i ca 3-4 dager.
  • Kan migrere etter villge geiter til 600 km.

På randen av utryddelse

Som nevnt tidligere gjelder dyreløpehoppet dessverre ikke for mange arter. Følgende grunner førte til at snøleoparden var på randen av utryddelse:

  • Sen pubertet.
  • Lav avlssats.
  • Redusere antallet av hovedmaten til snøleopardene - villklovede dyr.
  • Spredning av habitater i naturen.
  • Massutryddelse av snøleoparder på grunn av deres verdifulle pels.

Det er bra at nå har folk tenkt bedre på det og begynt å gjenopprette og bevare denne typen villkatter. Irbis er oppført i den røde boken som en rovdyr på randen av utryddelse. I nesten alle land i verden er leopardjakt forbudt. La oss håpe at faunaen på planeten Jorden ikke vil miste en utmerket representant som snøen ibis.

Utseendet til snøleoparden

  1. Frakkfargen til leoparden har en gråaktig røykfarge, men kontrasten med svarte flekker gir inntrykk av hvit ull. For svarte flekker er rosettformen typisk. Noen ganger i midten av stedet kan du se en annen, mørkere, men mindre. Når det gjelder flekkene, ligner snøleoparden noe av en jaguar. På enkelte steder (nakke, lemmer) ser flekkene ut som flekker. Faren på dyret spiller en viktig rolle, det hjelper det å maske i sitt naturlige habitat, mens du jakter. Tross alt ser rovdyret ofte etter et offer midt i hvit snø eller is. På underdelen av kroppen er kappen for det meste plettfri, hvit, litt med en gulaktig tinge.
  2. Leoparden har en vakker, tykk kappe, ganske lang (det kan til og med nå en lengde på 12 cm). Det er også en tykk underjakke som varmes et grasiøst dyr i løpet av den kaldeste sesongen. Ull, som vokser til og med mellom fingrene, sparer fra kalde steiner om vinteren og fra varme om sommeren oppvarmet av solen. Som du kan se, er det ikke noe uhell i detaljene i snøleopardens ulldeksel, alt har sin hensikt.

Leopard befolkning problemer

Dessverre er snøleoparden en sjelden art. Det krever oppmerksomhet, ytterligere tiltak for å beskytte befolkningen. Jakten på dette dyret, først og fremst på grunn av sin vakre, verdifulle pels. Pelsen, lys med vakre flekker, koster mye penger, det selges hovedsakelig på det svarte markedet. Landene der snøleopardens habitat er plassert, beskytter dyret, utsteder forbud mot skyting. Men til tross for slike tiltak fortsetter drepingen av en sjelden representant for kattrasen.
Naturvernetes oppmerksomhet til leopardpopulasjonen gir gradvis, antall snøleoparder øker noe. Zoologiske hager spiller også en stor positiv rolle i bevaringen av snøleoparden, der spesialister lykkes i avlsdyr.
Snøleoparden for bevaring av befolkningen er oppført i International Red Book.

Karaktertrekk

  1. Vakker, grasiøs og sterk snøleopard er et ensomt livsdyr. For sitt levested er det et bestemt område (150-160 kvadratkilometer). Hans personlige territorium kan krysse med flere kvinners territorium. Mest av alt leoparder liker å bosette seg på steinete fjellområder, der det er mindre snø og hvor du kan skjule seg fra den kalde vinden. Dyret organiserer en hule i en av hulene eller til og med i en stor fugl.
  2. I sitt hus bruker snøleoparden nesten alle timer med dagslys, og bare ved nattfall foretrekker han å forlate lyet og gå på jakt. Interessant nok, leoparder blir festet til deres hjem, men hvis det er nødvendig for jakt, kan de også gå på langdistanse raid, flytte vekk fra pytten i lang avstand.
  3. Leoparden har nesten ingen fiender blant andre dyr, så han er ikke redd for å jakte, selv i mørket. De eneste sultne ulvene kan forårsake noen problemer for dyret, selv om skirmishes vanligvis slutter i en snøleopard seier.

  • Når du møter en person, vil snøleoparden som regel ikke oppføre seg aggressivt, angripe, heller, vil han omgå den motgående siden. Selv om tilfeller av angrep ble registrert da dyret var veldig sulten på grunn av for alvorlig vinter.
  • Irbis er et ondt dyr, men i sammenligning med andre store katter er det mer godmodig. Og til og med mottagelig. Leopardene er lekre, de elsker å ligge i snøen og til og med skyve nedover bakken på ryggen. Og etter aktive spill kaster katten seg komfortabelt i solen og oppvarmes med lukkede øyne.
  • I dyrets natur er det mye katt.
  • Jaktadferd

    Leoparder jakter alene og, hovedsakelig, på deres territorium. Og bare når de trenger det, søker de mat utenfor. Et par snøleoparder på jakt er en mann og en kvinne. Predators huske beite vanlig for storfe gange, plasseringen av vannkilder, sjekk dem mens du går rundt deres tomt. I sommermånedene kan dyret sendes til høylandsmarker, der artiods er beite. Og om våren ligger hans sti i skogen. Irbis har enorm tålmodighet til å sitte i bakhold i flere timer, vokter byttet på fjellet, og hopper på det fra høye steiner. Leopard hoppe kan nå opp til 6 meter i lengde og opptil 3 i høyden. Denne jegeren uten frykt går langs de smale klippene av bergarter, over selve nedbøren. Han ser sine ofre som en erfaren snikskytter, og bestemmer avstanden fra en avstand.

    Snow Leopard Feeding

    Byttet til en dristig og rask snøleopard blir en rekke dyr, fugler og noen ganger under svært vanskelige sesongforhold, og musen. En rovdyr kan jakte på det mest varierte terrenget, som bestemmes av personlig territorium. Det kan være fjell, enger og steppeutvidninger, elvebredden.

    1. Snøleopardens viktigste sommerrasjon er sau, fjellgeiter. I tillegg til mindre dyr - gophers, for eksempel. En stor katt kan takle en stor yak, for i jakten viser den betydelig vits, klarsyn og mod.
    2. I vintermenyen - elg, rådyr, hjort og til og med aggressive bølger. Hvis det ikke er stor "fangst", blir hare og woodchucks fanget til lunsj. Fall i leopardens og fuglens tenner - partridges. Mus blir også jaktet.
    3. Leoparden er en feiret jeger som ikke er fornøyd med ett offer. Om mulig dreper dyret flere store dyr på en gang i en jakt. Det er tilfeller der en rovdyr drepte opp til 8 sauer i ett angrep, det var en svært alvorlig skade på flokkene. Jeg spiser ikke min unse på stedet for jakt. Han trekker slaktkroppen i et bortgjemt hjørne, et sted under et tre eller under en stein. Og så bare tatt for kjøtt. Et stort offer for denne katten er nok i flere dager (3-4). Snøleoparden er betydelig forskjellig fra andre store representanter for kattfamilien ved slike egenskaper ved jakt og fôring.

    Snøleopard og mann

    1. Tilbake på 1800-tallet var snøleoparder ikke sjeldne og var av stor interesse på grunn av deres vakre og varme pels. Dyrene fikk lov til å jakte, hun ble til og med oppmuntret, da rovdyret ble ansett som veldig farlig for mennesker, for kjæledyr. Hunter som viste en død leopard, fikk en premie. Dessverre har denne holdningen til de vakre representanter for kattfamilien ført til et trist resultat - en forferdelig nedgang i antall leoparder. Nå er det nødvendig med tiltak for å gjenopprette befolkningen, for å redde en sjelden dyreart.

  • Leoparden stod også av det faktum at han aktivt ble fanget i dyreparker, der desverre ikke alltid var nødvendig med hensyn til frihetsberøvelse. Det er enda vanskelig å forestille seg at i 35 år, alene i Kirgisistan, ble 400 leoparder fanget for dyreparker.
  • Det er svært verdifullt å bevare den slags opprettelse av organisasjoner, samfunn som er direkte involvert i beskyttelsen av snøleoparden. De jobber for å klargjøre problemet, for å forby jakt. Ingen verdifull pels er verdt livet til et vakkert, modig og edelt dyr.
  • Beskrivelse av snøleoparden

    Uncia uncia som bor i høylandet i Sentral-Asia kalles også snøleopard eller snøleopard.. Russiske kjøpmenn lånte siste ordet i den originale transkripsjonen "irbiz" fra tyrkiske jegere allerede i 1700-tallet, men bare et århundre senere ble dette vakre dyret "introdusert" til europeerne (hittil bare på bildet). Han gjorde dette i 1761 av Georges Buffon, som fulgte tegningen med anmerkningen om at Once (irbis) er utdannet for jakt og finnes i Persia.

    Den vitenskapelige beskrivelsen fra den tyske naturforskeren Johann Schreber dukket opp litt senere, i 1775. I løpet av de neste århundrene av snøleoparden studerte mange kjente zoologer og reisende, inkludert Nikolay Przhevalsky. Paleogenetikk, for eksempel, fant at snøleoparden tilhører gamle arter som dukket opp på planeten for ca 1,4 millioner år siden.

    Karakter og livsstil

    Dette territoriale dyret, tilbøyelig til ensomhet: relaterte grupper danner kun kvinner med voksende kattunger. Hver snøleopard har en personlig tomt, hvis område (på forskjellige steder i området) varierer fra 12 km² til 200 km². Grensen til personlig territorium er merket med luktkarakterer, men de forsøker ikke å forsvare den i kampene. Snøleoparden jakter vanligvis ved daggry eller før solnedgang, mindre ofte i løpet av dagen. Det er kjent at snøleopardene som bor i Himalaya, går jakt strengt i skumring.

    I løpet av dagen hviler dyrene på steinene, ofte ved hjelp av en hule i flere år. Hylleet settes hyppigere i steinete spredder og grotter, blant steinete plassere, og foretrekker å gjemme seg under overhengende plater. Øyevittner sa at de så snøleoparder i det kirgisiske alatauet, hvilte på kort archa i reiret av svarte gribber.

    Dette er interessant! Irbis bytter regelmessig det personlige stedet, kontrollerer campingplasser / beite av villhovdyr og følger kjente ruter. Vanligvis går stien (når den går ned fra toppene til sletten) langs en ås eller langs en bekk / elv.

    På grunn av den lange lengden på ruten tar omveien flere dager, noe som forklarer dyrets sjeldne utseende på ett tidspunkt. I tillegg hindres bevegelsen av dyp og løs snø. På slike steder gjør snøleoparden faste stier.

    Hvor mange leve snøleoparder

    Det har blitt fastslått at snøleoparder i naturen lever i ca 13 år, og nesten dobbelt så lenge - i zoologiske parker. Gjennomsnittlig levetid i fangenskap er 21 år, men det er et registrert tilfelle når den kvinnelige snøleoparden har levd til å være 28 år gammel.

    Habitat, habitater

    Irbis er anerkjent utelukkende av asiatiske arter, hvis rekkevidde (totalt areal på 1,23 millioner km²) går gjennom fjellområdene i Sentral- og Sør-Asia. Sone av vitale interesser for snøleoparden inkluderer land som:

    • Russland og Mongolia,
    • Kirgisistan og Kasakhstan,
    • Usbekistan og Tadsjikistan,
    • Pakistan og Nepal,
    • Kina og Afghanistan,
    • India, Myanmar og Bhutan.

    Geografisk strekker området fra Hindu Kush (Øst-Afghanistan) og Syr Darya til Sør-Sibirien (hvor det dekker Altai, Tannu-Ola og Sayan), som krysser Pamir, Tian Shan, Karakorum, Kunlun, Kashmir og Himalaya. I Mongolia er snøleoparden funnet i den mongolske / Gobi Altai og i Khangai-fjellene, i Tibet - nord for Altunshan.

    Det er viktig! Russland står for kun 2-3% av verdensomspennende rekkevidde: disse er de nordlige og nordvestlige områdene av artenes habitat. I vårt land er det totale arealet for oppgjør av snøleoparder nær 60 000 km². Dyret finnes i Krasnoyarsk territorium, Tuva, Buryatia, Khakassia, Altai-republikken og i fjellene i øst Sayan (inkludert Munku-Sardyk åsene og Tunkinskie Goltsy).

    Irbis er ikke redd for høye fjell og evige snø, å velge åpne platåer, milde / bratte bakker og små daler med alpinvegetasjon, som alternerer med steinete klipper og steinhull. Noen ganger holder dyrene seg til mer jevne områder med busker og skure, i stand til å gjemme seg fra nysgjerrige øyne. Snøleoparder lever for det meste over skoggrensen, men fra tid til annen kommer de inn i skogene (vanligvis om vinteren).

    Snow Leopard Diet

    Rovdyret sprer seg lett på sitt bytt, tre ganger sin vekt. Hovdyrene gir konstant gastronomisk interesse for snøleoparden:

    • horn og sibiriske fjellgeiter,
    • Argali,
    • blå får,
    • takins og containere
    • архары и горалы,
    • кабарги и маралы,
    • серау и косули,
    • кабаны и олени.

    При резком снижении диких копытных ирбис переключается на мелкую живность (сусликов и пищух) и пернатых (фазанов, уларов и кекликов). В отсутствии привычной пищи может завалить бурого медведя, а также истреблять домашний скот – овец, лошадей и коз.

    Dette er interessant! За один раз взрослый хищник съедает 2–3 кг мяса. Летом мясной рацион становится частично вегетарианским, когда ирбисы начинают есть траву и подрастающие побеги.

    Ирбис охотится в одиночку, подкарауливая копытных возле водопоев, солонцов и троп: набрасываясь сверху, со скалы, или подползая из-за укрытий. На исходе лета, осенью и с наступлением зимы снежные барсы выходят на охоту группами, состоящими из самки и ее выводка. Fra bakholdet springer rovdyret ut når avstanden mellom ham og offeret blir redusert så mye som å nå det med flere kraftige hopp. Hvis objektet rømmer, mister snøleoparden interesse for det umiddelbart eller faller bak, etter å ha kjørt 300 meter.

    En stor ungulert snøleopard strammer vanligvis i halsen og suffikerer eller knekker nakken. Kadaver drar under en stein eller i et trygt hus hvor du trygt kan spise lunsj. Å bli matet, kaster byttedyr, men noen ganger ligger i nærheten, kjører bortefangere, for eksempel gribber. I Russland består rantingen av snøleoparden hovedsakelig av fjellgeiter, rød hjort, argali, rådyr og reinsdyr.

    Befolkning og arter status

    Ifølge World Wildlife Fund, nå i naturen er det fra 3,5 til 7,5 tusen snøleoparder, og om en annen 2000 levende og avl i dyreparker. Til en betydelig reduksjon i befolkningen førte fremfor alt ulovlig jakt på snøleopardpels, noe som resulterte i at snøleoparden ble anerkjent som en liten, sjelden og truet art.

    Det er viktig! Poachers jakter fortsatt på snøleoparden, til tross for at i alle landene (der det ligger i området) er rovdyret beskyttet på statsnivå, og byttet er forbudt. I den røde boka i Mongolia fra 1997 er snøleoparden oppført under statusen "svært sjeldne", og i Den russiske føderasjonens Røde bok (2001) er den første kategorien tildelt den som "truet med utryddelse i grensefeltet".

    I tillegg har snøleoparden falt i 1. vedlegg i konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av fauna / flora. Med samme ordlyd er snøleoparden (under den høyeste sikkerhetskategori EN C2A) inkludert i IUCN 2000 Red List. Bevaringsorganer som overvåker dynamikken i poaching pelsproduksjon understreker at bestemmelser for beskyttelse av arten i feltet ikke blir tilstrekkelig implementert. Sammen med dette har langsiktige programmer rettet mot å bevare irbis ennå ikke blitt vedtatt.

    Irbis - en beskrivelse av dyret og bildene. Hvordan ser en snøleopard ut?

    Snøleoparden er en grasiøs rovdyr med en fleksibel og mobil kropp, med en jevn og grasiøs gang, noe som ligner på en leopard, men mer knep enn den. Trenger av tilpasning av snøleoparden til habitatet er synlige i alle sine ytre utseende. Gjennomsnittlig kroppslengde på et dyr er 100-130 cm, halen er 90-105 cm. Den totale lengden på kroppen, sammen med halen, kan nå 230 cm. Høyden på manken er ca. 60 cm. Størrelsen på hannene overskrider kvinnenes størrelse. Vekten av en voksen mannlig snøleopard når 45-55 kg, kvinnen veier ikke mer enn 35-40 kg.

    Kroppen på irbis er litt konveks i sakrummet og skrånende mot skuldrene, noe som er typisk for utseende av små katter (Latin mindre kattedyr). Snøleoparden er ti ganger tyngre enn en hjemmekatt og syv til åtte ganger lettere enn en tiger, den største av kattene. For dette kalles forskere den "store lille katten". Irbis er forskjellig fra leoparden i en mindre massiv frontdel av kroppen og mindre hodestørrelse.

    Snøleopardens hode er liten, rund, formet som et hode av en hjemmekatt. På den er det små, avrundede, brede spredte aurikler. Strukturen av kraniet av snøleoparden er lett identifisert av sin karakteristiske store panne. Det er ingen dusker på ørene. Om vinteren er ørene nesten usynlige på grunn av den lange bunken som dekker dem.

    Forfatterfoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

    Vibrissae på snøleopardens ansikt er svart eller hvitt, opptil 10,5 cm lang. Øynene til dyret er store, med avrundede elever. Visjon og lukt er veldig godt utviklet.

    Foto av: Eric Kilby, CC BY-SA 2.0

    Snøleoparden har skarpe og lange tenner og klør. Tenner i alle katter, inkludert irbis, 30 stk:

    • på øvre og nedre kjeve 6 snitt, 2 hjørnetenner,
    • på overkjeven - 3 premolar og 1 molar,
    • på underkjeven - 2 premolar og 1 molar.

    Lengden på snøleopardens hjørnetenner er noe mindre enn for andre katter. Det er 59,9 mm.

    Bilde av Klaus Rassinger og Gerhard Cammerer, CC BY-SA 3.0

    Forfatterfoto: Rolf Dietrich Brecher, CC BY-SA 2.0

    På sidene av snøleopardens lange tunge er det støt dekket av keratinisert hud. De hjelper dyret til å skrelle kjøtt fra offeret og vaske seg under hygieneprosedyrer.

    Forfatter foto: Tambako Jaguar, CC BY-SA 2.0

    Myke og lange hår på et dyr kan nå 55 mm.

    Spesielt den lange kappen er dekket med en fantastisk snøleopardhale. Den når mer enn den totale størrelsen på kroppen og virker veldig tykk på grunn av den langstrakte pelsen. Tykkelsen på halen overskrider tykkelsen av rovdyrens underarm.

    Foto av Marit & Toomas Hinnosaar, CC BY 2.0

    Irbis holder halen enten bøyd til ryggen, eller fritt trukker den på bakken, steiner eller snø: så om vinteren mellom sporene er det en distinkt stripe.

    Forresten, snø leoparden ofte biter halen av en eller annen grunn. Zoologer foreslår at han bare varmer sin nese i kalde vintre. Men kanskje har dette en annen forklaring? Alle katter elsker å leke, og snøleopardene er ikke noe unntak: de biter sine haler for moro skyld.

    Forfatterfoto: theweaselking. Tatt fra nettstedet: photobucket.com

    Snøleopardens brede snesko har lys rosa inntrekkbare klør. Sammen med tykt hår gjør de rovdyret visuelt større. Lengden på foten på bakbenene til et pattedyr er 22-26 cm.

    Foto av: Greg Hume, CC BY-SA 4.0

    Frakkfargene på snøleoparden på baksiden og toppen av sidene er overveiende røykbrune, grå, med mørkegrå eller svarte flekker. Det er ingen forskjeller i fargestoff mellom kvinner og menn. I offseason er røykfylt innskudd mindre uttalt enn om vinteren. Magen og sidene av dyret er lettere under enn kroppens øvre del. Gul i fargen mangler. Imidlertid, ifølge nyere data, Baikal underarter (Latin. U.u. baikalensis-romanii), som ikke alle forskere er anerkjent som en gyldig underart, markerte gule farger i fargen.

    Plettene på rovdyrets kropp er i form av ringer (rosettes) eller kontinuerlige striper med en diameter på 5 til 8 cm. Det er bare løpende flekker på nakken, hodet og bena. På ryggen ved siden av sacrum, fletter de ofte sammen og danner striper som strekker seg langs kroppen. På enden av halen er store markeringer i form av halvringe som rammer halen. I motsetning til en ekte leopard har en snøleopard mye mindre flekker.

    Forfatterfoto: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Mønsteret av flekker i hvert dyr er individuelt. Hos ungdommer er det lyst, i løpet av årene blir det uklar og vag, gjenstår bare på hodet og potene. Slike fargestoffer hjelper rovdyret å forbli umerkelig blant bergarter, steiner og snø. Tilpasningsevnen til snøleoparden til dens naturlige habitat er også uttrykt i endringen i tykkelsen av kappen, avhengig av sesongen. Vinterpelsen av snøleoparden er veldig frodig og silkeaktig, det gjør at rovdyret ikke kan fryse i fjellet selv i den kalde årstiden.

    Som alle levende organismer er snøleopardens trening relativt. Når miljøet endrer seg aktivt - Snøen smelter raskt, er fjellens bakker dekket av tett vegetasjon, da sparer dyret ikke fargen på ull eller skarpe klør.

    Fotoforfatter: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    Hva spiser snøleopard?

    Irbis, som enhver katt - er en dyster og sterk jeger. Han kan drepe offeret, overskrider sin vekt med mer enn 3-4 ganger. Snøleopardens mat er for det meste mellomstore hovdyr. Irbis hunter fjellgeiter (lat. Capra, horned geiter (markhur) (lat. Capra Falconeri), blåfe (lat. Pseudois), argali (lat. Ovis ammon), Sibirisk rådyr (lat. capreolus pygenrgusmuskeldyr (lat. Moschus moschiferus) marals (lat. Cervus elaphus), ren (lat. Rangifer tarandus), bølger (lat. Sus scrofa), gazelle (lat. Gazella subgutturosa), kult (lat. Equus hemionus), serau (lat. Capricornis), gorals (lat. Naemorhedus caudatus), Himalayan tjære (lat. Hemitragus jemlahicus) takins (lat. Budorcas taxicolor). Oftere angriper han geiter og unge geiter, noen ganger ikke i stand til å følge moren.

    Snøleoparder spiser så små dyr som snøhvit, pikas, woodchucks, hares, gophers og kekliks. Fugler er fanget: fasaner, duer, partridges, fjellkalkuner. Av de store ofrene for byttet sitt, kan elg, marals og hester bli bytte. Som andre katter, spiser de noen ganger gress eller skudd av rhododendron for å kompensere for mangel på vitamin. Husdyr (geiter, sauer, griser, hester) blir angrepet av snøleoparder, enten om vinteren, eller hvis de beiter i alpene.

    Fotoforfatter: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    I gjennomsnitt jager snøleoparden 2 ganger i måneden. Han gjør det alene, oftere om natten eller i skumring, mindre ofte i løpet av dagen. Bare noen ganger kan en mann og en kvinne eller en kvinne med eldre unger gå på jakt sammen.

    En snøleopardjakt består av et bakhold og et avgjørende skudd. Vanligvis ligger en rovdyr over stien, langs hvilken hovdyr passerer for å hoppe fra oven. Han kan også bevare dem ved vanning eller saltslicking. Til hell, han trenger en høyde fordel. Hvis et leopard kaster, kaster det vanligvis offeret til ikke mer enn 300 meter eller forlater det alene. På korte avstander kan snøleopardens hastighet nå 64 km i timen. Snøleoparden kan også krype opp til offeret fra dekselet. Når offeret forblir flere ti meter unna, hopper snøleoparden ut og hopper raskt over det med et hopp på 6-7 meter. Etter å ha fanget opp med byttet, tårer han med tennene hennes hals eller lyske.

    Av og til forsøker irbis å få tak i sitt byttedyr. Så på høyden av Jebaglytau var det spor av en rovdyr og jaktet kvinnene av argali om en kilometer.

    Leoparden dreper ikke flere dyr samtidig, som en ulv gjør, for eksempel. Han spiser slaktkroppen av en drept ram eller geit i 3-7 dager. På en gang kan han ikke spise mer enn 3 kg kjøtt.

    Forfatterfoto: Gunnar Ries Amphibol, CC BY-SA 3.0

    Hvor bor snøleoparden?

    Snøleoparden bor i 12 land: Nepal, Afghanistan, Kina, Kasakhstan, Bhutan, Kirgisistan, Mongolia, India, Pakistan, Tadsjikistan, Usbekistan og Russland.

    Irbis er innbyggeren av snøtoppene i massene i Sentral-Asia. Vanligvis er hans hjem høylandet ved grensen til snølinjen, til en høyde på 2000-5000 meter. Avhengig av snølinjen kan den gå ned til nivået 500 m (i Russland) og gå opp til 6500 m (i Nepal). Om vinteren kan rovdyren finnes i skogene, hvor snøleoparden jakter på en hare, muskeldyr, maral. De eldste fossile restene av dette dyret ble funnet i Altai og Mongolia. De har overlevd der siden Pleistocene-epoken i Kvaternæren.

    Snøleopardens habitat strekker seg fra Himalaya i sør, gjennom Qinghai-Tibet-platået og fjellene i Sentral-Asia til fjellene i Sør-Sibirien i nord. Rovdyret finnes i Altai, Sayan, Tien Shan, Kunlun, Pamir, Hindu Kush, Karakorum, så vel som på de ytre Himalayan-områdene og i små, isolerte fjell i Gobi-regionen. På fjellet i Tibet oppstår snøleoparden før Altunshan. Den sørlige distribusjonsgrensen for pattedyret ligger i Tadsjikistan. Et lite område av det potensielle området ligger i Nord-Myanmar, men den siste nærværet av dette dyret her er ikke bekreftet. På territoriet til Russland, den nordligste grensen til snøleopardhabitatet i verden: Her bor den i Altai-Sayan fjelllandet (sør for Krasnoyarsk territorium, Chita-regionen, Republikken Tyva, Altai, Buryatia, Khakassia), og finnes også i slike reserver som Altai og Sayano - Shushensky. Dessverre, i Russland er snøleopardpopulasjonen på randen av utryddelse.

    På grunn av den lille størrelsen og hemmeligheten identifiseres tilstedeværelsen av en snøleopard i territoriet og vaner hovedsakelig på grunn av indirekte skilt. Der det er en snøleopard, er det riper i bakken, scuffs på trebukser, ekskreta, urinmerke og spor av fotavtrykk. Sporene til snøleopardet er store, uten klømer, som ligner spor av en løyse. Men snøleoparden og lynxen foregår nesten ikke på samme territorium. Nå har automatiske kameraer (kamerafeller) og satellittfugler blitt lagt til metoder for å oppdage dyret. Med deres hjelp kan du lære alt om snøleoparden.

    Bakken av Altais fjell - dette er et typisk habitat for snøleoparden. Forfatterfoto: Stefan Kühn, CC BY-SA 3.0

    Antall snøleoparder i verden

    Dette hemmelige og derfor utilstrekkelig studerte pattedyret har blitt sjeldent på grunn av mennesker. De første nevnene fra ham i litteraturen kom bare fram i det XVIII århundre. Og alle arbeidene i den tiden var viet til hvordan man finner habitatene til snøleoparden, hvordan å drepe dyret riktig og skille ut huden. Snøleoparden var viktig bare som et kommersielt dyr. På grunn av den intense ødeleggelsen var Irbis liv i fare.

    På grunn av det faktum at snøleoparden fører til en hemmelig livsstil, er det vanskelig for forskere å nøyaktig beregne antall individer. Ifølge de nyeste dataene er det mellom 4 og 7 tusen snøleoparder igjen i verden.

    • I Russland er det bare 150-200 personer.
    • Kina har det største antallet snøleoparder: 2000-5000 personer.
    • I dyreparkene i verden lever 600-700 irbis.

    Snøleoparder er helt utdød i deler av Russland, Nepal, India og Mongolia. Årsakene til at antallet av denne arten er redusert over hele verden ligner absurditeten:

    Irbis blir malt på grunn av verdifull pels, samt for bruk av kroppsdelene i orientalsk medisin. Ofte dør leoparder etter å ha slått sløyfer satt på andre dyr, i Russland - oftest på muskeldyr.

    1. Endre levestedet til snøleopardmannen.

    Leggingen av veier, samt gass- og oljeledninger påvirker antall hovdyr - hovedpytten til leoparden. Nærheten til menneskeskapte strukturer gir også ubehag for dette forsiktige og hemmelige pattedyret.

    1. Skyting når du angriper husdyr.

    Snøleoparden kan angripe husdyr hvis den blir beite på et rovdyrs jaktområde. Klatrer inn i den dekkede pennen, han kan drepe nesten hele flokken i varmen i øyeblikket.

    1. Redusere antall hovdyr på grunn av intens jakt på dem og endring av deres levesteder.

    Forfatterfoto: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Hvordan lever snøleopardet i naturen?

    Irbis er viktig at det var omgitt av steiner, steinblokker, skur, kløfter, fordi det ikke lenge kan forfølge byttedyr, og derfor hunter fra bakhold. Når snøleoparden sitter, hekker mellom steinene, er det nesten umulig å legge merke til. Kort dyr i forhold til kroppen tillater ham å bevege seg stille over klippene. Han sniker seg sakte opp eller venter stille for offeret, og så plutselig angriper henne. Denne taktikken gjør at rovdyret kan håndtere et dyr som er mye større enn seg selv. Som store katter dreper han raskt byttedyr, og spiser det som representanter for små katter: sakte og sakte.

    Irbis er et forsiktig dyr. Dens viktigste hytter er fjerntliggende kløfter, sprukker og grotter i fjellet. Hunnene gjemmer seg her og avler avkom. På fjellet vandrer snøleoparden bak herdene av hovdyr, stiger høyere i fjellet om sommeren og går ned til skogbeltet om vinteren. Om sommeren holdes det ofte i fjellets alpine og alpine soner.

    Til tross for navnet er snøleoparden vanskelig å bevege seg i dyp snø. Om vinteren, foretrekker han å gå på de bankede veiene til dyr.

    Foto av: H. Zell, CC BY-SA 3.0

    Irbis kan hoppe i høyden til 3 meter og i lengde til 6-7 meter. Det er bevis på at han "flyr" kløften og en bredde på 15 meter, men dette er usannsynlig. Leopardens sprang blir hjulpet av velutviklede brystmuskler, og med deres hjelp klatrer den vakkert på bratte klipper. Samtidig fungerer halen som et hjul - dette er en av forklaringene på hvorfor snøleoparden trenger en så lang hale. Hovedlepet på snøleoparden er det hvite fjellhovdyr, så daglige treningsøvelser - overvinne de bratte skråningene, hoppe på skure - dette er en viktig nødvendighet for rovdyret. Snøleoparden bruker halen som en balanser under raske bevegelser og skarpe svinger.

    Snøleoparden er et dyr som er godt tilpasset livet i høy høyde. Den har et utvidet bryst og et stort volum lungene for å få den nødvendige mengden oksygen fra den utladede luften høyt oppe i fjellet. Den dype og brede hulrommet i nesen bidrar til å varme den kalde fjellluften. I tillegg, når han går i seng, dekker han nesen med sin myke varme hale.

    Irbis kan tåle temperaturer ned til -40 ° C og under. For vinteren er selv pottene i pote dekket av tykk ull.

    Hver snøleopard har sitt eget territorium, hvis grenser det markerer på forskjellige måter: Skraping av bakken med bakbenene, forlater hull - riper, sprutende urin på steinene på nesenivå, ekskrementer, teasers på de mest synlige trekkene. Men menn er ikke aggressive mot deres stammefolk, deres territorier kan overlappe med territoriene til flere voksne kvinner.

    Den mest aktive snøleoparden er ved soloppgang og skumring, derfor er det vanskelig å legge merke til. Om vinteren er dyret vanskeligere enn om sommeren, siden sporene i snøen er tydelig synlige.

    Forresten elsker snøleoparden å leke, som alle katter: han vinger i snøen, ruller ned fra fjellene på ryggen, har tidligere drevet bort bra. Etter en vellykket jakt basker han seg i solen og legger seg et sted mer behagelig.

    Snøleoparden vet ikke hvordan han skal grille: han purrer, meows, groans, howls, hisses. Snøleopardens mulling ligner et brøl, så han kalder våren til sin guttural "ay".

    Foto av: Tony Hisgett, CC BY 2.0

    Er en snøleopard farlig for mennesker?

    I forhold til en person opptrer irbis ikke-aggressivt og er ikke redd for det. Forskere sier at rovdyret ikke har noe gen for frykt for folk, fordi han lever høyt oppe i fjellet, møter sjelden hans sanne fiender. Selv forstyrret av byttedyr eller jakt, vil snøleoparden ikke angripe, men vil bare prøve å unnslippe. Bor sammen med folk i lang tid, kan han observere dem ut av nysgjerrighet som er vanlig for alle katter. Характер и поведение снежного барса портятся, когда он встречается с браконьерами: зверь становится пугливым и пытается выйти из безысходной ситуации. Опасным снежный барс может быть, только если почувствует угрозу своей жизни или безопасности своих детёнышей. Он может становиться на пути и издавать угрожающие звуки – это означает, что барс не сдаст позиций даже ценой своей жизни.

    В истории было отмечено 2 случая нападения ирбиса на человека. В первом – это был зверь, больной бешенством, и он действительно нанёс раны нескольким людям. I den andre forsøkte en gammel, tannløs, svekket leopard å angripe en reisende fra en klippe, men han forundret dyret med en pinne, bundet det og brakt det til landsbyen.

    En fanget voksen snø leopard etter noen dager tillater ham en mann og tillater ham å stryke. Tatt i tidlig alder, blir snøleoparder helt tamme og hjemmelaget.

    Forfatterfoto: Doris Kessler, CC BY 3.0

    Fiender av snøleoparden i naturen

    Snøleopardens fiender i deres naturlige habitat er ulver, gaupe, hunder, i sørlige leoparder (lat. Panthera pardus). Leoparder, lynxer, ulver og snøleoparder dreper hverandre når det er konkurranse om mangel på byttedyr. Men i en kamp med en pakke ulver, før de dør, har irbis tid til å dø dødelig flere fiender, fordi dette er et veldig sterkt dyr. En irbis er sterkere enn en ensom ulv, slik at snøleoparden i dyreverdenen kan stå opp for seg selv.

    Underarter av snøleoparden

    Tidligere ble det antatt at den geografiske variabiliteten av leopardens farge og kroppsstørrelse ikke uttrykkes, og arten ble definert som monotypisk. Alle moderne klassifikasjoner holder seg til dette synspunktet. Men i september 2017, etter å ha analysert det samlede kullet og mitokondrie DNA fra dyr, publiserte forskerne resultatene av fylogenetisk forskning, noe som indikerer behovet for å isolere 3 underarter av irbis:

    zoo-club-org