Dyr

Brunt og hvitt ulllysthorn: beskrivelse og livsstil

Loading...

  • del
  • Å fortelle
  • Å anbefale

Naturen er fascinerende og mystisk. På jorden er det mange interessante dyr. Imidlertid er det veldig trist å innse at mange arter i dag er i fare for utryddelse, og er derfor oppført i Den Røde Boken. Og dyrene lider, selv om det er trist å innse dette, hovedsakelig på grunn av menneskets feil.

Et eksempel på dette er de hvite rhinos som har opplevd lignende menneskelige "omsorg". Den nordlige underarten av dette dyret trenger nå å gjenopprette slekten. Nylig døde den siste mannen av gammel alder, og bare fem kvinner var igjen på jorden.

Artikkelen presenterer litt informasjon om en av de største representantene i dyreverdenen.

habitat

Den hvite rhinoen lever hovedsakelig i Sør-Afrika: Namibia, Zimbabwe og Sør-Afrika. Dette er Ceratotherium simum simum Burchell, som er en sydlig underart.

Den andre underarten er den nordlige nukleare Ceratotherium simum cottoni Lydekker, som for tiden bor i Kongo og Sudan.

Den hvite rhinoceros tilhører rekkefølgen på unpacific rhinoceros.

Dyret er stort, farlig, med en kraftig og muskuløs kropp, skarpe horn og imponerende hover. Det er den største representanten for familien, og er den nest største blant landdyr (den første er en elefant).

Kroppsvekten til en gammel mann kan nå 5 tonn, kroppslengde - 4,2 meter og høyde - opp til 2 meter. Hornets maksimale lengde er 158 cm - dette er en plate. I gjennomsnitt er dyrets vekt ca. 2,5 tonn.

Nysgjerrig er at det er absolutt ingenting hvitt i rhinoen. Snarere er kroppens farge skifer grå, nesten mørk. I motsetning til sin andre svart rhino, er den litt lettere. Hvorfor ble han da kalt hvit? Det var en liten forvirring: lokalbefolkningen kalte den bred (oversatt fra Boerspråk - "bred" eller "bredere"), og briterne ved denne lyden kalte den hvit, som oversetter fra språket som "hvitt". Herfra og navnet på den hvite rhino spredte seg til andre land.

Forskjell fra svart rhino

Hovedforskjellen mellom den hvite og den svarte nese er at overkanten er flat og bred, mens den i svart peker som en proboscis. Strukturen av leppen til den første tilsvarer dens formål: Hovedmat er grønt vegetasjon, men ikke busker.

Dyret biter vegetasjonen i nærheten av bakken, og den keratiniserte skarpe kanten av underleppen kompenserer kompensasjon for snittene som mangler fra den.

Livsstil

Vanligvis bor rhinos i små grupper, men noen ganger er det flokker som består av 16-18 personer. I utgangspunktet består gruppen av kvinner og spedbarn som spiser på egenhånd, men som fortsatt ikke kan uten mor. Noen ganger blir gamle menn knyttet til slike grupper, men deres kvinner med kalver utholder seg bare i de tilfellene hvis de ikke prøver å mate. Ellers blir de utvist fra flokken, og noen ganger kommer det til og med å drepe dem.

Hanner, i sin tur, tolererer ikke noen rivalisering under ruten. Selv en kalv som er nær moren, kan være i fare for å bli drept av voksne menn i et øyeblikk. Men de er mest aggressive mot hverandre. Ofte slutter voldsomme kamper med en av mannens død.

I tilfelle av en generell fare, tar hvite rhinos en merkelig forsvarsposisjon: de blir i en tett sirkel ut av hodet og dekker de unge. I tillegg merker gamle menn sine plott med sine duftende koder.

Som regel, i varmt vær, skjuler neshorn i skyggene og grenser ut i skumringen. Ved moderate temperaturer griser de mesteparten av dagen. Nødvendig for disse dyrene, så vel som for de svarte artene, gjørmebadene og vanning. Hvor rhinos bader, venter de på myrskildpadder, trekker ut av huden på et dyr som ligger i leire, drukkete flått.

diett

Hva spiser en hvit rhino? Menyen, som nevnt ovenfor, består hovedsakelig av lavt voksende gresskledd vegetasjon, der underleppen av denne arten av rhino spiller en viktig rolle i biting.

De kan spise og buske, men i sammenligning med andre neshorn, gjør det ekstremt sjelden, bare med presserende behov.

Mann og rhino

Denne arten, som resten av rhinos, ble utsatt for det sterkeste presset fra mennesker. Hvis afrikanske nasjoner jaktet dette dyret av og til (på grunn av mangel på våpen blant stammene), da med europeeres ankomst, har situasjonen forandret seg mye. Ukontrollert jakt i XIX århundre førte disse dyrene til utryddelsesgrensen.

Hvor mange hvite neshorn i verden? For tiden er totalt antall sørlige underarter omtrent 11 000 hoder.

Ved lov kan hvite rhinos bare jages under lisens. Verdien i dag er hundre tusen dollar. Skyting av dyr er strengt kontrollert. Likevel fortsetter befolkningen i disse dyrene å lide av poaching. Dette skyldes det faktum at blant urfolkene i Afrika er det en legende om de helbredende fordelene med pulver laget av horn av hvite rhinos. Derfor er de det ønskede målet for stammene i dette kontinentet. Disse neshornene, som de asiatiske brødrene, er ofre for slike overtro. Poaching i dag er ikke foreldet i Afrika.

I konklusjonen av verdens siste hvite nordlige nesehorn

Som nevnt ovenfor, døde sist av mennene i den nordlige underarten av de hvite neshornene, som bodde i Kenya i Al Pedget naturreservat.

Sudan (navnet på rhino) var 45 år gammel. Veterinærene bestemte seg for å sette ham i dvale, da han led av flere aldersrelaterte sykdommer: musklene hans forkledde, hans bein smuldret osv. Ifølge leger stoppet han opp ganske mye de siste 24 timene og led av smerte.

Heldigvis har forskerne bevart den mannlige genetiske materialet, og håper at det vil være mulig å sikre at de små nordlige rhinos dukker opp igjen.

Rhinoceros: beskrivelse og bilde. Hvordan ser et dyr ut?

Rhino er det største landdyret etter en elefant. Moderne neshorn når en lengde på 2-5 meter, høyde på skuldrene på 1-3 m og veier fra 1 til 3,6 tonn. Fargen på huden, som det ser ut ved første øyekast, reflekteres i navnene på arten: hvit, svart, og alt er klart. Men det var ikke der. Faktisk er den naturlige hudfargen på hvite og svarte rhinos omtrent det samme - den er gråbrun. Og de er oppkalt slik fordi de elsker å smelte i jord med forskjellige farger, som maler overflaten av rhinos kropp i forskjellige nyanser.

Forresten ble navnet "hvitt" vanligvis tildelt den hvite rhino ved en feil. Noen tok Boer-ordet "wijde", som betyr "bred", for det engelske ordet "hvit" (hvit) - "hvit". Afrikanerne kalte dyret for sitt massive firkantede ansikt.

Indisk noshørning Forfatterfoto: Sepht, CC BY 2.5

Rhinos har et langt, smalt hode med et bratt senket panne. En konkavitet som ligner en sadelform mellom pannen og nesebenene. De uforholdsmessig små øynene til dyr har ovale brune eller svarte elever, og korte, dunne øyenvipper vokser på øvre øyelokk.

Rhinoceros har en velutviklet luktsans: dyr stole mer på det enn på andre sanser. Volumet av deres nesehule overgår volumet av hjernen. Også rhinos har et godt utviklet øre: deres ører, som rør, roterer hele tiden og fanger selv svake lyder. Men med gigantens syn er det dårlig. Rhinos ser bare bevegelige gjenstander fra en avstand på ikke mer enn 30 meter. Plasseringen av øynene på sidene av hodet hindrer dem i å se gjenstander: De ser først objektet med ett øye og deretter med det andre.

Forfatter foto: Chi King, CC BY 2.0

Overlipen til de indiske og svarte rhinos er veldig mobil. Den henger litt ned og lukker underleppen. Resterende arter har rette, klumpete lepper.

På kjever av disse dyrene mangler det hele tiden tenner. I det asiatiske systemet, i tannsystemet, er fremspring til stede gjennom livet, og i afrikanske kjever er det ingen fremspring i begge kjever. Rhinoceros har ingen hjørnetenner, men i hver kjeve vokser det 7 molarer, som blir mye slitt ut med alderen. Den nedre kjeven av den indiske og sorte noshørene er også dekorert med spisse og langstrakte snitt.

Forfatter foto: Jebulon, CC0

Det viktigste kjennetegn ved rhinos er tilstedeværelsen av horn som vokser fra nesen eller frontbenet. Oftere er det en eller to unpaired vekst med mørk grå eller svart farge. Rhino horn er ikke sammensatt av beinvev, som okser, sauer eller antiloper og keratinprotein. Porcupine quills, menneskehår og negler, fuglfjær, armadillo shell består av dette stoffet. I sammensetningen er rhinoceros utvokser nærmere den kåte delen av deres hoveder. De utvikler seg fra huden epidermis. I unge dyr, når det er skadet, blir hornet restaurert, i voksne pattedyr vokser det ikke tilbake. Funksjonene til hornene er ennå ikke blitt studert tilstrekkelig, men forskere har funnet ut at kvinner fra hvem hornet er fjernet, ikke lenger er interessert i deres avkom. Det antas at deres hovedformål - å presse trær og gress i tykkelsen. Denne versjonen støttes av endringer i hornets utseende hos voksne. De blir polerte, og deres overflate flater noe.

På Javanese og indiske noshørsler er det 1 horn i lengden fra 20 til 60 cm. I hvitt og Sumatran - 2 horn og i svart - fra 2 til 5 horn.

Hornet på den indiske rhinoen (til venstre) og hornet på den hvite rhinoen (til høyre). Venstre bildeforfatter: Ltshears, CC BY-SA 3.0, høyre bildeforfatter: Revital Salomon, CC BY-SA 3.0

Det lengste hornet er en hvit rhino, den vokser til en lengde på 158 cm.

Fotoforfatter: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters, Public Domain

Rhinos er tunge, tynnhudede pattedyr med tre-tide korte massive lemmer. På slutten av hver finger har de en liten bred hov.

Animal footprints er enkle å gjenkjenne: De ser ut som et kløverblad, som nesen hviler på jordoverflaten med alle fingrene.

Foto av: Ted, CC BY-SA 2.0

Forfatter foto: Salix, CC BY-SA 3.0

På dekslene på gigantene er det praktisk talt ingen ull. Bare ørene i ørene er pubescent med en liten børste, og en tynn hale 60-76 cm lang ender med en børste av hardt hår. På grunn av at rhinoceros hud ikke er beskyttet av noe, belegger de det med smuss, og beskytter seg dermed mot irriterende parasitter.

Forfatter foto: Salix, CC BY-SA 3.0

Den mest "ullete" moderne rhinoceros er Sumatran, den er dekket av bristede brune hår, mest tette i unge mennesker.

Forfatterfoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Huden til den indiske rhino er samlet i voluminøse folder, noe som gjør at dette dyret ser ut som en ridder i rustning. Selv halen hans skjuler i en spesiell depresjon i skallet.

Forfatterfoto: SuperJew, CC BY-SA 3.0

Hvor bor rhino?

I dag, av den en gang mange familien, har bare 5 arter av rhinos som tilhører 4 slektninger overlevd, alle er blitt sjeldne og er beskyttet av mennesker fra mennesker. Nedenfor er dataene fra International Union for Conservation of Nature på antallet av disse dyrene (data bekreftet 5. januar 2018)

Tre arter av neshorn lever i Sørøst-Asia:

  • De aller fleste av dem, Indisk rhino (Lat. Rhinoceros unicornis), bor i India og Nepal, som bor i flomengede enger. Arten er sårbar, antall voksne i mai 2007 var 2575 enheter. 378 av dem bor i Nepal og ca 2 200 i India. Rhino er oppført i International Red Book.
  • Verre er tilfelle med Sumatran rhinos (Latin Dicerorhinus sumatrensis), hvorav antallet ikke overstiger 275 voksne individer. De er funnet på øya Sumatra (i Indonesia) og i Malaysia, bosatt i sump savanner og fjellregnskoger. Kanskje består habitatet til flere personer nord for Myanmar, Sarawak i Malaysia, øya Kalimantan (Borneo) i Indonesia. Arten er i fare for utryddelse og er oppført i International Red Book.
  • Javan rhino (Latin Rhinoceros sondaicus) var i særlig dårlig tilstand: pattedyret kan bare finnes på Java-øya i reserver spesielt opprettet for bevaring. Den javanese bor på de flate glidene av stadig tropiske regnskoger, i tykkelser av busker og gress. Dyr er på randen av utryddelse, og deres antall overstiger ikke 50 personer. Se oppført i International Red Book.

To arter av neshorn lever i Afrika:

  • Hvit rhino (Latin Ceratotherium simum) bor i Republikken Sør-Afrika, ble introdusert til Zambia, og ble også gjeninnført i Botswana, Kenya, Mosambik, Namibia, Swaziland, Uganda, Zimbabwe. Inhabits tørre savanna. Formentlig er pattedyr utryddet i Kongo, Sør-Sudan og Sudan. Arten er nær en sårbar posisjon, og er oppført i International Red Book, men takket være beskyttelsen øker antallene gradvis, men allerede i 1892 ble den hvite rhino ansett som utdødt. Ifølge International Union for Conservation of Nature var antall hvite neshorn på 31 desember 2010 ca 20170 enheter.
  • Svart rhino (lat Diceros bicornis) finnes i land som Mosambik, Tanzania, Angola, Botswana, Namibia, Kenya, Sør-Afrika og Zimbabwe. Også et visst antall individer ble gjeninnført i territoriet til Botswana, Republikken Malawi, Swaziland og Zambia. Dyret foretrekker tørre steder: sparsomme skoger, lunder av akacias, stepper, busk savannas, Namib ørkenen. Den finnes i fjellområder opp til 2700 meter over havet. Generelt er utsikten på randen av utryddelse. Ifølge International Red Book, innen utgangen av 2010 var det ca 4880 personer av denne arten i naturen.

Det er noen flere hvite og svarte neshorn enn deres asiatiske kolleger, men den hvite rhino har flere ganger blitt erklært helt utdødd.

Forfatter foto: Ji-Elle, CC BY-SA 4.0

Hva spiser rhino?

Rhinos er veganer som spiser opptil 72 kg plantemat hver dag. Den viktigste maten til den hvite rhino er gress. Med sine brede, ganske mobile lepper kan han også hente de fallne bladene fra jorden. Svarte og indiske rhinos spiser skudd av trær og busker. Herbivorous dyr plukker acacia spirer direkte fra roten og ødelegger dem i store mengder. Deres sphenoid øvre lip (proboscis) lar deg gripe og knuse hengende grener. Den svarte rhinoceros elsker elefantgress (lat. Pennisetum purpureum), akvatiske planter, milkweed og young reed shoots. Indisk rhino favorittmat er sukkerrør. Sumatransk rhino spiser frukt, bambus, løvverk, bark og unge skudd av trær og busker. Han liker også fiken, mango og mangosteenfrukter. Maten til Javan rhinoceros består av gress, løvverk av vinranker, trær og busker.

I dyreparker blir rhinos matet med gress, og hø er høstet for dem om vinteren, i tillegg til hvilke de får vitamintilskudd. Svarte og indiske arter må legges til fôrgrenene til trær og busker.

Rhinos feed på ulike tider av dagen. Svart, for det meste, grazes om morgenen og om kvelden, kan andre arter lede en aktiv livsstil både dag og natt. Avhengig av været trenger dyret fra 50 til 180 liter vann per dag. I tørre perioder kan faste stoffer uten vann i 4-5 dager.

Forfatterfoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Rhino avl

Seksuell modenhet av hannen kommer rundt syvende år av livet. Men han kan fortsette å reproduksjon bare etter å ha kjøpt sitt eget territorium, som han kan forsvare. Dette krever ytterligere 2-3 år. Noen rhinos begynner sin paringssesong om våren, men de fleste arter har ingen årstid: de løper hvert 1. halvår. Og så begynner mennene seriøse kamper. Før parring fortsetter mann og kvinne hverandre og kan til og med kjempe.

Forfatter foto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

En kvinnes graviditet varer i gjennomsnitt 1,5 år. En gang på 2-3 år er bare en relativt liten cub født. Nyfødte nesehunder kan veie fra 25 kg (som i hvite neshorn) til 60 kg (som i indiske neshorn). I den hvite rhinoen er barnet født hårete. Et par minutter senere står han opp på føttene, neste dag etter fødselen kan han følge sin mor, og etter tre måneder begynner han å spise plantene. Men fortsatt er hoveddelen av ernæringen til en liten rhino melk av moren.

Kvinnen fôrer cub med melk i et helt år, men han er med henne i 2,5 år. Hvis i denne perioden en annen mor ser ut i moren, kjører kvinnen av den eldste, men oftere kommer han snart tilbake.

Fotoforfatter: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Hvite rhinos, mor med cub. Forfatterfoto: Derek Keats, CC BY 2.0

Fiender av neshorn i naturen

Voksen rhinoceros pass opp for alle dyr. Bare en mann ødelegger nådeløst ham og til dags, til tross for alle forbud og beskyttelsesforanstaltninger.

Elephants behandler neshorn "respektfullt", prøv å ikke klatre "på rampage". Men hvis de kommer til å møte på et vanningssted, og neushjørnet ikke gir vei, så kan ikke kampen bekjempes. Duell slutter ofte med død av en rhino.

Лакомиться вкусным мясом детенышей носорогов любят многие хищники: тигры, львы, нильские крокодилы и др. При этом защищаются непарнокопытные не только рогами, но и клыками нижней челюсти (индийский и черный). В схватке взрослого индийского носорога и тигра у последнего шансов нет. Даже самка легко справляется с полосатым хищником.

Крупные размеры и рога не спасают носорогов от мелких кровососущих паразитов. Их кожу атакуют вши, клещи и мухи. И хотя птицы и черепахи несколько облегчают их долю, поедая наружных вредителей, гиганты сильно страдают от назойливой мелюзги. Молодых носорогов сильно ослабляют паразитические черви (глисты).

Forfatter foto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Typer neshorn, navn og bilder

  • Hvit rhino (lat. Ceratotherium simum) - Den største rhinoen i verden og den minst aggressive blant neshornene. Lengden på kroppen av en hvit rhino er 5 meter, høyden på manken er 2 m, og rhinoens vekt kommer vanligvis til 2-2,5 tonn, selv om noen voksne hanner veier opp til 4-5 tonn. Fra dyrets neseknuter vokser ett eller to horn. Baksiden av dyret er konkav, magen henger ned, nakken er kort og tykk. Parringsperioden for representanter for denne arten begynner i november - desember eller juli - september. På dette tidspunkt danner menn og kvinner par i 1-3 uker. Kvinnenes graviditet varer 16 uker, hvoretter hun bringer en kalve som veier 25 kg. De blir seksuelt modne i alderen 7-10 år. I motsetning til andre arter kan hvite neshorn leve i grupper på opptil 18 personer. Oftere kombinerer de kvinner og deres unge. Ved fare tar besetningen en defensiv posisjon, gjemmer de små i sirkelen.

Den hvite rhino spiser gress. Den daglige rytmen av denne arten er svært avhengig av været. I varmen skjuler de seg i lervann og skygge, i kaldt vær søker de lyst i busken; ved moderate temperaturer kan de beite både dag og natt.

Foto av Andrew McMillan, Public Domain

Forfatter foto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

  • Svart rhino (lat.Dicerosbicornis) allment kjent for sin aggressivitet mot mennesker og andre arter. Rhinoceros veier 2 tonn, lengden kan være 3 m, og høyden på manken når 1,8 m. På det store dyret er to horn tydelig skilt. Noen underarter er eiere av 3 eller 5 horn. Det øvre hornet er ofte lengre enn det nederste hornet og når 40-60 cm i lengden. En funksjon av den svarte rhino er mobil overleppen: den er massiv, litt spiss og dekker litt på den nedre delen av munnen. Dyrets naturlige hudfarge er brunaktig grå. Men avhengig av jordens skygge der rhino liker å vende seg, kan fargen variere sterkt. Bare hvor vulkanske jordarter er vanlige, er fargene på rhino hud virkelig svart. Noen representanter for artene fører en nomadisk livsstil, den andre - stillesittende. De lever en etter en. Par funnet i savannene er kvinner med kalver. Reproduksjonstiden for den svarte neshornen er ikke avhengig av sesongen. Kvinnen bærer en cub på 16 måneder, barnet er født med en vekt på 35 kg. Umiddelbart noen få minutter etter fødselen av en liten nosorozhek står på føttene og begynner å gå. Mor melder henne melk i omtrent to år. Hun føder en ny baby i 2-4 år, og til den tiden er hennes første barn med henne. Dyr spiser på unge busker og grener.

En voksen svart rhino i naturen har få fiender. Noen fare for ham er bare Nilen krokodille. Hovedkonkurrenten er elefanten. I motsetning til andre rhino arter, er svart ikke aggressivt mot sin art. Det var tilfeller da kvinner hjalp en gravid stamkvinne, som støttet henne under tunge overganger. I en avslappet tilstand går en svart rhino med hodet senket og hever det når det ser seg rundt eller blir sint. Sammen med leoparder, løver, bøller og elefanter, er svart rhinos inkludert i de store afrikanske fem som de farligste dyrene på kontinentet og samtidig de mest ønsket jakt trofeer. Hornet av den svarte neshornet, som hornene til alle andre familiemedlemmer, har blitt ansett å helbrede siden antikken. Av disse grunner har pattedyret alltid blitt brutalt utryddet, men det har vært spesielt intens i løpet av de siste 100 årene. Siden 1960 har den globale befolkningen av svarte rhinos falt med 97,6%. I 2010 var det ca 4880 dyr. Av denne grunn ble den oppført i Jordens Røde Bok under overskriften "Taxa i kritisk tilstand".

Foto av: Jonathunder, GFDL 1.2

Forfatterfoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • Indisk rhino (Latin Rhinoceros unicornis) Bor i savanner og steder overgrodd med busker. De største personene når lengder på 2 meter, høyde på visner til 1,7 meter og kroppsvekt på 2,5 tonn. Huden på et dyr, tykt med en rosa skygge, samles i massive folder. Halen av den indiske noshørningen, som også kalles en-horned, er dekorert med en børste av hardt svart hår. Hunnens horn er som en liten buk på nesen. Hos menn er det tydelig synlig og vokser til 60 cm. I løpet av dagen ligger den indiske rhino i slamløsninger. I reservoaret kan flere personer stille sammen eksistere sammen. De velvillige innlosjingene i vannet lar mange fjærende på ryggen: heroner, starlings, bi-eaters, som peker blodsugende insekter fra huden deres. Deres fredsløshet forsvinner øyeblikkelig så snart de kommer ut av pyttene. Menn bekjemper ofte og forlater grunne arr på hverandres hud. Ved begynnelsen av skumringen går plantelevende dyr på jakt etter mat. De spiser stokkestifter, akvatiske planter og elefantgress. Indiske rhinos svømmer godt. Det har vært tilfeller da deres representanter lett krysset den brede Brahmaputra-elven.

En rhino kvinne som har en unger kan uventet angripe reisende. Hun rusker ofte på elefantene med ryttere på baksiden. En riktig opplært elefant stopper, og rhinoen fryser også i avstanden. Men hvis elefanten begynner på et fly, kan sjåføren ikke være i stand til å motstå og falle. Da vil han ha problemer, for å løpe bort fra den angripende rhino er nesten umulig. Indiske rhinos lever opptil 70 år. Jo eldre et dyr blir, jo mer ensom livsstilen fører det. Hver enkelt har sitt eget territorium, som dyret nøye vakter og markerer med gjødsel.

Kjønnens seksuelle modenhet skjer i 3-4 år, menn - i 7-9 år. Intervallet mellom kvinners graviditeter kan være 3-4 år. Indiske rhinos har en av de lengste betingelsene for svangerskap, som varer 17 måneder. Hele tiden før utbruddet av en ny graviditet tar moren seg av barnet. I parningstidene kjemper mennene ikke bare blant dem selv, men også med kvinner som stalker dem. Mannene må bevise sin styrke og evne til å beskytte seg selv.

Forfatterfoto: Darren Swim, CC BY-SA 3.0

Forfatterfoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • Sumatran rhinoceros (pansret rhino) (lat Dicerorhinus sumatrensis) - Dette er den eldste representanten til familien. Dyrets hud er 16 mm tykt og dekket med børster, som er spesielt tykke hos unge personer. For denne funksjonen blir arten noen ganger kalt "hårete rhino". En stor brett av hud passerer over ryggen hans og bak skuldrene hans, og hudfoldene henger over øynene til dyret. Det er snitt på ekvipotens underkjeve, og i ørene er det en hårbørste. På de pansrede noshørene vokser to horn, hvis forside vokser opp til 90 cm. Men ryggen er så liten (5 cm på kvinner) at dyret ser ut til å være enhørret. Høyden til Sumatran-rhino på manken er 1,4 m, lengden når 2,3 m, og dyret veier 2,25 tonn. Det er den minste arten av moderne noshør, men er fortsatt et av de største dyrene på jorden.

Dag og natt ligger beinet i gjørmete pytter, som det ofte gjør på egenhånd, etter å ha ryddet opp området rundt det. Den blir aktiv i skumringen på dagtid. Sumatran-rhino spiser bambus, frukt, fiken, mango, blader, kvister og bark av ville planter, noen ganger besøker felt som er sådd av mennesker. Dette er ganske et dyktig dyr, det overvinter lett bratte bakker og vet hvordan man svømmer. Giganten fører en ensom livsstil. Han markerer territoriet med ekskrement og arr på stammen av trærne, som han forlater med hjelp av horn. Kvinnen bærer en kalv i 12 måneder. Hun bringer en baby en gang hvert tredje år og matvarer melken i opptil 18 måneder. Mor lærer cub for å finne vann, mat, husly, steder for å ta seg slambad. Kvinnen når seksuell modenhet i 4 år, den mannlige med 7 år.

Fotoforfatter: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Forfatterfoto: Willem v Strien, CC BY 2.0

  • Javan rhino (Latin Rhinoceros sondaicus) nå bare funnet i vest for java på Ujung Kulon halvøya naturreservat. Java-innbyggerne kaller det "krig" eller "warak".

I størrelse er det nær indianen, og de tilhører samme slekt, men kroppsformen til varak er mer magert. Høyden på visner varierer fra 1,4 til 1,7 m, størrelse (lengde) uten hale er 3 m og neser veier 1,4 tonn. Hunnene er helt uten horn, og hos menn er lengden på et enkelt horn bare 25 cm. Merkbar front hudfellen av individer av denne arten stiger, og bøyer seg ikke tilbake, som i de indiske nuklearene. Hans favorittmat er bladene av unge trær, han spiser også blader av busker og vinstokker.

Interessante fakta om rhinos

  • Først i 1513 lærte innbyggerne i Europa om eksistensen av et «merkelig dyr». Han ble overlevert til den portugisiske konge Manuel I av Indian Raja Cambie. Første rhino viste mengden, og bestemte seg da for å sende paven. Dyret kunne ikke stå på sjøreisen, det gikk med kjærlighet, slo skipets side og sank ned i sjøen.
  • I løpet av de siste 15 årene har flere arter av dyr forsvunnet helt på jorden. Blant dem er underarten av den svarte rhinoen - den vestlige sorte nesehornet (lat Diceros bicornis longipes).
  • Den store Merk rhinoceros (lat Diceros-merket) bodde i eurasiske skoger i den kvartære perioden av den ketozoiske perioden, en annen rhinoceros elasmorium levde til Holocene, og relativt nylig Coelodonta antiquitatis). Den største representanten for den edle i jordens historie var indrikoterium (Latin-Indrikoterium), som levde for 20-30 millioner år siden. Høyden var 8 meter, og den veide opp til 20 tonn.
  • Skjelettet av en ullet rhinoceros (lat Coelodonta antiquitatis), samlet fra bein av ulike individer funnet i Sibir, kan ses i paleontologiske museet i Tomsk State University. Lengden på det større hornet er 120 cm, den minste er 50 cm, høyden på skjelettet er 160 cm. Forskerne har funnet ut at hornene til en ullet rhinoceros vokste hele livet.
  • Ordet "rhino" finnes ikke bare i navnet på hestdyret. Det er også en rhinoceros beetle, en hornbill, en rhino viper, en rhinoceros kakerlakk, en rhinoceros fisk, og en iguana rhinoceros. De har alle horn som gjør at de ser ut som et stort, vakkert pattedyr.
  • Verdens Wildlife Fund (WWF) ble grunnlagt i 2010 dagen for rhino, som feires 22. september.

Utvortet ullet rhinoceros. Foto av: Honymand, CC BY-SA 4.0

Hva så ut som ullhønehornet?

Pelsen av en ulletreno var veldig grov, dens tykkelse på brystet og skuldrene nådde 1,5 cm. Dyrets kroppslengde kunne være 3-4,5 m, høyden på visner - 2 m.

Vekten svingte og kunne nå 1,5 og 3,5 tonn. Å dømme etter størrelsen var de gamle neshornene dårligere enn mammoet. Hornet på dyret var 2, de hadde både menn og kvinner. Formen på hornene komprimeres fra sidene. Enden av hornet foran var buet bakover, lengden kunne være fra 1 til 1,4 meter. Det andre fjerne hornet var bare 50 cm langt.

Woolly noshørning bodde i Eurasia.

Takket være de godt bevarte gjenstander av en ullstrenge som finnes i Nord-Russland og Asia, kunne forskere få pålitelig informasjon om strukturen og parametrene i kroppen. I permafrosten i Sibir ble det oppdaget hele mummifiserte kjøttkropper av disse plantevernene. Ifølge eksperter var levetiden til et sterkt dyr ca 45 år. Denne figuren ble oppnådd etter å ha sammenlignet slitasje på tenner i en fossil prøve med en moderne representant for noshorner.

Hva var vaner til den utdøde rhino og hva spiste han?

På de områdene hvor den ullete nesen levde, var tykkelsen på snødekket minimal, noe som gjorde det mulig for dyrene å rive snøen og fôre på sint gress. Resterne av plantefôr funnet i mage av fossile rhinos ga et uttømmende svar, hva matte disse pattedyrene. Forskere foreslår at dyrene på hornene serverte dem til å rake snøen. Livet til det gamle dyret var i praksis ikke forskjellig fra livet til moderne neshorn, selv om sistnevnte lever i et varmere klima. De gamle artene beiteet mye av tiden på de rikelige fôrområdene i elvedalen og akkumulerte fett.

Disse neshornene var ensomme og dannet ikke flokker eller grupper. Eksperter forklarer forsvinningen av ulllysehornet ved at breen trakk seg lenger og lenger nordover, og tykkelsen på snødekket økte. Dyr kunne nesten ikke nå vegetasjonen, og ofte, når de flyttet, falt dypt inn i snøen. Som et resultat av klimaendringer forandret de romslige steppene tette skoger og fôrmarker av ullet neshorner redusert kraftig. Det er på grunn av endringen i klimatiske forhold, som forskere antar, at disse kraftige faststoffene har blitt utryddet.

Woolly rhinoceros skalle.

En annen grunn til å redusere befolkningen av ullhugger, kalt jakten på dem av gamle mennesker. På en tid da disse dyrene led av mangel på mat, bidro ødeleggelsen av dem av mennesker til utryddelsen av arten. Dermed økte cavemen utryddelsen av de gamle rhinoceros, som reproduserte avkom veldig sakte. En kvinne av denne arten bringer kun 7-8 pupper i hele sitt liv. Under ugunstige forhold, med slike reproduksjonshastigheter, var det ikke mulig å holde befolkningen på et normalt nivå.

Av disse grunnene er det nå mulig å se på ullsyrehornet bare i museet for paleontologi.

Rhinoceros: beskrivelse, struktur, egenskaper. Hva ser en rhino ut?

Det latinske navnet på rhino-Rhinocerotidae er i det vesentlige identisk med vårt, da "Rhino" betyr "nese" og "ceros" horn, viser det seg å være "rhino", navnet som meget passende karakteriserer dette dyret, fordi Nesebenet er en viktig egenskap for alle anstendige rhinos (men ikke anstendig heller).

Og også en rhinoceros, det største landpattedyret etter en elefant - lengden på en rhino er fra 2 til 5 meter, med en høyde på 1-3 meter og en vekt fra 1 til 3,6 tonn.

Farger av neshorner avhenger av deres art, faktisk ved første øyekast, ser det ut til at navnene på neshornarter stammer fra deres farge: hvit rhino, svart rhino. Men ikke alt er så åpenbart og utvetydig, faktum er at den virkelige fargen på huden, både hvit og svart rhino, er den samme - gråbrun, men på grunn av at disse neshornene elsker å vende seg i jorden med forskjellige farger, som farger dem inn forskjellige farger, og send navnene sine.

Rhinoens hode er lang og smal, med en bratt senket panne. Mellom nesebenene og pannen har en konkavitet, noe som en sadel. Små øyne av en rhino med brune eller svarte elever med deres størrelse ser veldig kontrast til bakgrunnen til sitt store hode. Som vi nevnte i begynnelsen, med rhinos øyne, er det ikke viktig, de kan bare se bevegelige gjenstander fra en avstand på ikke mer enn 30 meter. I tillegg gir det faktum at øynene deres befinner seg på sidene, ikke muligheten til å vurdere denne eller det aktuelle objektet, de ser det først med ett øye og det andre.

Men luktesansen i renoster, tvert imot, er godt utviklet, og det er på ham at de stoler mest. Interessant er volumet av nesehulen i rhinos større enn volumet av hjernen. Også godt utviklet i disse gigantene og høringen, er ørene til neshorn som rør som stadig roterer, og henter enda svake lyder.

Rhinoceros lepper er raske og klumpete, med unntak av de indiske og svarte nukleosene, som har en mobil underleppe. Også alle neshorn i tannsystemet har 7 molarer, som er sterkt slettet med alderen, asiatisk noshørning, i tillegg til tennene, har fremspring som er fraværende i afrikanske neshorn.

Alle neshorn har tykk hud, som nesten er helt uten kappe. Et unntak her er den moderne sumatranrenoen, hvis hud fortsatt er dekket med bruntull og de ullsysehornene som en gang bodde i våre breddegrader, som sammen med den samme uldige mammuten dessverre ikke har overlevd til vår tid.

Benet på nesehinnen er tungt og massivt, på hver fot er det tre klør, noe som gjør det veldig enkelt å lære av noshørene hvor disse gigantene gikk.

Rhino horn

Rhino horn er hans visittkort og bør nevnes separat. Så, avhengig av arten, kan neshornen vokse som en, eller så mange som to horn, med det andre hornet som ligger nærmere hodet av mindre størrelser. Rhinos horn består av protein-serotin, forresten består det samme proteinet av menneskelig hår og negler, en fyrverkeri, fuglfjær og et armadillo-skall. Horn fra epidermis av rhinoceros utvikle seg.

I unge rhinos, når såret er såret, blir hornene restaurert, i det gamle, ikke lenger. Generelt har ikke alle rhinoceros hornets funksjoner blitt fullstendig undersøkt av zoologer, men for eksempel har forskere oppdaget et så nysgjerrig faktum - hvis hornet blir fjernet fra den kvinnelige neshornet, vil det ikke lenger være interessert i avkom.

Eieren av det lengste hornet er den hvite rhinoen, den når 158 cm i lengden.

Hvor mange rhino lever

Livstidene til rhinos er veldig lange, siden afrikanske rhinos lever i naturen i et gjennomsnitt på 30-40 år, og lever til 50 år i dyreparker. Men de største langlevene blant rhinos er indiske og javanesiske neshorn, som kan leve i 70 år, nesten som et uttrykk for menneskelivet.

Fiender av rhino

Главным врагом носорогов является, конечно же, человек, в былые времена безжалостно истреблявший этих животных, в том числе ради их знаменитых рогов, которые по поверью обладают различными целебными свойствами. До истреблялись до того, что сейчас все 5 видов носорогов занесены в Красную книгу, так как из-за низкой их численности они перебывают на грани исчезновения.

В природных же условиях другие животные, учитывая размеры и осторожно-подозрительный нрав носорогов, их стараются обходить стороной. А вот на детенышей носорогов вполне могут поохотиться разные хищники: львы, тигры, крокодилы. Men med en voksen stor rhinoceros med tykk hud og et skarpt stort horn kan de ikke klare.

Det er i stand til å kjøre bort en løve eller en tiger, men rhinoen viser seg å være helt forsvarsløs mot ulike små parasitter som plager ham: lus, flått, fluer. Rhinoens sanne venner lagrer situasjonen - drar fugler som spiser disse parasittene av huden.

Svart rhino

Denne arten av rhino er ekstremt farlig på grunn av sin aggressive natur. På tilnærming til en person, selv om det er en uskyldig turist med et kamera, kan det reagere ganske nervøst, så du bør holde seg borte fra ham. I tillegg til den hvite rhino har to horn, en stor og den andre små, men noe mindre. Lengden på kroppen til den svarte rhinoen er opp til 3 m. Også karakteristisk for den svarte rhinoen er tilstedeværelsen av en mobil svart leppe. Den svarte rhino bor i en rekke land i vestlige, østlige og sørlige Afrika: i Sør-Afrika, Botswana, Tanzania, Kenya, Angola, Namibia, Zimbabwe, Mosambik.

Indisk rhino

Som du kanskje har gjettet, er India fødestedet for den indiske rhino, men i tillegg til det, lever indiske rhinos også i Nepal. Kroppslengden på den indiske rhinoen er på 2 meter og med en kroppsvekt på 2,5 tonn. Hornet på den indiske rhinoen er bare en, og han, i motsetning til de afrikanske noshørene, er ikke skarp, men mer sløv, konveks.

Sumatran rhino

Den eneste moderne typen rhinoceros, hvis hud er dekket med en liten kappe, og derfor kalles det også noen ganger "hårete nesehornet". Det er også den eldste blant alle neshorn. Kroppslengden på sumatranrenoen er 2,3 m og veier 2,25 tonn. Blant rhinos er Sumatran-rhino den minste, men til tross for dette, er den fortsatt en av de største representantene av verdens dyr på vår planet. Sumatransk rhino bor faktisk på Sumatra Island (i Indonesia), også i Malaysia.

Javan rhino

Denne rhinoen er i en spesielt beklagelig tilstand, ifølge estimater fra zoologer, er bare rundt 50 individer av Javan-rhino bevaret. Den bor bare på Java-øya i en spesiallaget reserve for den, der alle anstrengelser gjøres for den etterfølgende bevaringen. Når det gjelder størrelse og bygge, ligner den japanske neshornene den indiske noshørningen, men dens karakteristiske kjennetegn er det totale fraværet av horn hos kvinner. Bare menn av Javan-noshornet har horn. Brettene i hans tykke hud minner noe om knight rustning.

Interessante fakta om rhinos

  • Europeerne først så rhinoen først i 1513, den ble overlevert til de portugisiske navigatørene av den indiske Raja Cambie. I begynnelsen ble et underlig dyr utstilt til publikums underholdning, da portugisiske bestemte seg for å sende det som en gave til paven, men på vei til skipet gikk nesen til sykehuset, gjennomsyrde siden av skipet og sank.
  • Verdens Wildlife Fund WWF har etablert en spesiell "rhino dag" som feires 22. september.
  • Den store, ullen rhinoceros av elasmotheries, en gang bodde i skoger, på territoriet, inkludert vårt land i Ukraina, så vel som på mange andre steder i Eurasia. Dessverre døde han for 8 tusen år siden.
  • Ordet "rhino" i seg selv finnes i mange andre dyrs navn, for eksempel er det en nesehornsbille, en rhinoceros viper, en hornbill, en iguana, en rhinoceros, en rhinoceros fisk. De har alle horn, noe som gjør at de ser ut som dagens dagens helt - en noshørning.

Hvit, ullelig rhino

I midten av 1400-tallet ble det funnet et ukjent dyreskalle i regionen i den østerrikske byen Klagenfurt. Innbyggerne i byen var overbevist om at skallen tilhørte den legendariske draken Lindwurms, som bodde i innsjøen Wörthersee. Men etter tre århundrer viste det seg at skallen ikke tilhørte den mytiske draken, men til de ullsyse som bidro i Eurasia i oldtiden.

Den hvite rhino er et utdødd pattedyr av nesehornfamilien. Han bodde i de store områdene i Europa og Asia, og endelig forsvant 8-14000 år siden.

Hovedårsakene til utryddelsen er endringer i klima og endringer i floraen. Det er ikke utelukket at de gamle menneskene som aktivt jaktet dem, spilte en viktig rolle i forsvinningen av ullhugger.

Den fossile bein av rhinos har blitt oppdaget lenge i Sibir og Mongolia, men i lang tid kunne de ikke identifiseres riktig.

Beinene av ullrener begynte å tiltrekke seg oppmerksomheten til forskere på slutten av det XVIII århundre. I lang tid trodde forskere at de fossile hornene er klørne av gamle fugler. Men i 1769, takket være den berømte tysk-russiske reisende P. Pallas, ble det endelig fastslått at de funnet fossilene tilhører rhinoceros.

For mer enn 130 tusen år siden okkuperte rhinoområdet et stort område. Rhino bebodde Europa, Russland, Øst-og Sør-Vest-Sibirien, Primorye, Nord-Kina, Mongolia. Finner av rester av ullet rhinoceros oppstod selv på de nye sibirske øyene.

Den hvite ullhlynehornet var tilsynelatende fraværende på øya Irland, i Japan, nord for Sibirien, i Nord-Amerika (selv om andre dyr, for eksempel steppebison og mammut, bodde der).

utseende

I utseendet lignet den hvite ullhypoceros det moderne medlemmet av familien, men likevel var det forskjellig i noen detaljer om strukturen. Han hadde en mer utvidet kropp, hodet hans var også lengre, og hans poter var kortere. Scruff ble reist av en pukkel, som ble dannet av muskler og inneholdt en stor mengde fett. Kroppen av en hvit ullreno ble dekket med langt hår av rødbrun farge, og huden var veldig tykk, noe som var en adaptiv funksjon for å bo i et svært hardt tundra-steppe-klima. Den ullete rhino hadde to horn, hvorav framsiden nådde 1,4 meter, og vekten var ca. 15 kg. Det andre hornet var betydelig kortere - ikke mer enn 0,5 meter.

Se på videoen: ISY Beskrivelse - Referansefiler Del 2 (September 2019).

zoo-club-org